Politika

“Smeta im prijateljstvo Dodika i Putina” Kalabuhov tvrdi da američka Ambasada u BiH "PRODAJE MAGLU"

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov smatra da američka Ambasada u BiH, forsirajući južnu interkonekciju za gas, "prodaje maglu" zarad profiterstva i da im smetaju dobri odnosi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Igor Kalabuhov ruski ambasador
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Govoreći o gasnim interkonektorima, Kalabuhov je naglasio da Rusija nema ništa protiv diverzifikacije snabdijevanja gasom BiH.

– Ali, smatramo očiglednim da se sva ta pitanja moraju rješavati pragmatično, dakle, na tržišnoj osnovi, upravo kako nama o tome drže predavanja zapadni mentori. To su za nas licemjerna predavanja, jer sami za sebe biraju način nasilnog nametanja jedinstvenog modela – američkog. Vidimo kuda je to dovelo Evropu. Dovoljno je spomenuti “sjeverne tokove” – naveo je Kalabuhov.

On je istakao da BiH ima jedinstvenu mogućnost da dosljedno promoviše gasifikaciju zemlje, rješavajući energetske i ekološke probleme, oslanjajući se u tim procesima na postojeće dugoročne ugovore sa ruskim isporučiocem prirodnog gasa koji, ne samo da odgovorno ispunjava preuzete obaveze tokom više godina, već i pokazuje razumijevanje u vezi sa dugovanjima za isporučeni gas još devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

– Ko zna kakav će gas ići preko konektora? Ali građani BiH će plaćati gas višestruko skuplje. Da li će to izdržati njihov budžet? – pita Kalabuhov i konstatuje da će od toga profitirati upravo Amerikanci.

On je konstatovao da se upravo ovako objašnjava posebna aktivnost Ambasade SAD u vezi sa ovom temom.

– Ali, sve to čine pod paravanom bajke o “energetskoj nezavisnosti”, o stvaranju “hiljada radnih mjesta” i tako dalje – napomenuo je Kalabuhov.

On je naveo da se ambasadoru SAD Majklu Marfiju ne sviđaju odnosi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Pročitajte još

– Možda bi želio da se predsjednik Republike Srpske orijentiše prema predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu koji je sam ponekad u problemu po pitanju prostorne orijentacije i čiji je rejting kod njegovih građana u slobodnom padu – ocijenio je Kalabuhov.

On je napomenuo da ambasador SAD u BiH kritikuje Dodika zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, ali prećutkuje da američki predsjednik izaziva i proziva američki Vrhovni sud po pitanju ukidanja prava na abortuse, ukidanja “pozitivne diskriminacije”, kompenzacije troškova za studente.

Kalabuhov je upitao ima li u sastavu američkog Vrhovnog suda stranaca koji donose ovakve “antidemokratske odluke” ili konzervativni predstavnici u Vrhovnom sudu rizikuju da se pretvore u antiamerikance?

Kalabuhov napominje da američki ambasador piše o odsustvu slobodne štampe u Republici Srpskoj.

– Nismo shvatili onda da li je štampa, koja zahvaljujući američkom novcu piše gnusne stvari o Rusiji, stvarno slobodna? Upravo Rusija koju podržava ogromna većina stanovništva planete, danas kao i uvijek nalazi se u avangardi borbe radi postizanja pravednijeg svjetskog poretka, radi obezbjeđenja istinskog suvereniteta, a protiv neokolonijalizma, neonacizma i diktata. Spremni smo da jačamo odnose sa svima koji dijele ove prave opšteljudske vrijednosti – poručio je Kalabuhov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije