Politika

SMETA IM ŠTO SE NE OGRAĐUJE OD DODIKA Ima li Sarajevo osnova da kritikuje politiku predsjednika Srbije

I pored toga što je naglasio da poštuje Dejtonski sporazum, da podržava Republiku Srpsku samo u okvirima BiH, te da isključivo želi mir, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se našao na udaru bošnjačkih političara u Sarajevu.

SMETA IM ŠTO SE NE OGRAĐUJE OD DODIKA Ima li Sarajevo osnova da kritikuje politiku predsjednika Srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je Vučiću da on i Srbija treba da pokažu i djelima da poštuju BiH.

– U redu je da kažete da poštujete Dejton, ali biste onda to trebali pokazati i djelima. A nije u skladu s Dejtonom, na primjer, ne poštivati presude međunarodnih sudova, osporavati genocid, skrivati i davati zaštitu presuđenim ratnim zločincima, hapsiti branioce BiH na osnovu montiranih optužnica, uključivati dio BiH u odbrambenu i sigurnosnu strategiju Srbije, izbjegavati zaključenje ugovora o granici na bazi međunarodno priznatih granica tražeći prethodno razmjenu teritorija i slično – izjavio je Džaferović za Klix.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Politički analitičar Adnan Huskić smatra da je osnovni razlog za ktitike iz Sarajeva to što se, od vremena Borisa Tadića do danas, dopušta da se u prisustvu najviših zvaničnika Srbije daju izjave koje u potpunosti negiraju razlog postojanja BiH i pozivaju na nešto drugo. Huskić smatra da se to čini s ciljem približavanja određenom biračkom tijelu u Srbiji.

– S druge strane, prvenstveno zbog toga što Srbija takav imidž želi da gaji prema zapadnim partnerima, uvijek potcrtava poštovanje BiH i RS unutar nje, što znači onako kako je BiH definisana Dejtonom – kaže Huskić za Srpskainfo.

Kada je konkretno riječ o Džaferoviću, Huskić smatra da bi pomoglo kada bi SDA prihvatila ono šta jeste BiH i kakva je to politička tvorevina.

FOTO N1
FOTO N1
Adnan Huskić

– BiH ne može suvereno da nastupi prema dvije susjedne države, Srbiji i Hrvatskoj. Imate dio nacionalnog korpusa u BiH čija je matična država Srbija i Hrvatska, tamo politički traže partnere i dobijaju ih. Ko koga instrumentalizuje, o tome možemo dugo i naširoko. Ali, mislim da, ako bi se to prihvatilo više kao realnost, onda bi se možda napravio jedan kvalitetniji iskorak. Međutim, SDA to ne želi i ne može da uradi zato što SDA čitavo vrijeme igra na tu kartu, držeći se čvrsto svog nacionalnog tora i geografske teritorije na kojoj je dominantna, ne brinući uopšte za ostatak BiH, osim kada je pitanju ovaj retorički badminton sa Srbijom i Hrvatskom. U tome sada imaju pomoć i Željka Komšića. Ja bih volio kada bi mogli da imaju politiku malo boljeg razumijevanja jedni drugih. Ništa više. Ali ne mogu jer to naprosto nisu oni – zaključuje Huskić.

Pročitajte još

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov, takođe kaže da se formalno u Sarajevu nema šta prigovoriti Srbiji i Vučiću, ali da neformalno ima zato što se ne ograđuje od izjava Dodika, koji pravi paralelu s Kosovom.

– Ne može Vučić da kaže “Dodik to sve sam radi”, jer se zna da Vućić ima ogroman uticaj na Dodika. On će se jednog dana naći u situaciji kada ga međunarodna zajednica pritisne, kada bude želio iskreno da rješava problem BiH. Biće pod pritskom da natjera Dodika da se ponaša konstruktivnije u odnosu na održavanje cjelovitosti BiH i pravljenja od nje funkcionalne države, kao što će međunarodna zajednica imati problem da na to isto natjera Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Sve su ovo igranke u funkciji ubiranja poena na domaćem planu, kod svih političara umiješanih u tu igru. Mislim da Dodik prednjači s ekstremnim izjavama, pričom o nefunkcionalnoj državi. Zapravo, on i predstavnici druga dva naroda najviše doprinose tome da ona bude nefunkcionalna država – kaže Popov za Srpskainfo.

FOTO: RAS ARHIVA
FOTO: RAS ARHIVA

Kada je riječ o sastanku rukovodstva RS i Srbije u Beogradu, Popov smatra da, osim tajminga – jer je održan pred Vučićev put u Vašington – taj sastanak se ni po čemu ne razlikuje od prethodnih. Svaki put se dešavalo da Dodik podigne krizu na viši nivo, dođe u Beograd i na kraju Vučić izgovara staru tezu da podržava teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum.

– To stalno djeluje iritirajuće zato što se Dodik, kao i ostala dva nacionalna lidera u BiH, stalno kunu u Dejtonski sporazum, a zapravo oni ga najviše podrivaju – zaključuje Popov.

Predizborna, a ne istinska netrpeljivost

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da na Balkanu generalno postoji fenomen narcizma malih razlika, gdje se svi narodi manje ili više susreću s identičnim problemima.

To znači da žive gotovo identične živote i imaju, sa „izuzetkom Hrvatske i prizemne politike koju trenutno vode Milanović i Plenković“, gotovo identične korumpirane i nesposobne političke lidere.

– Oni politiku zasnivaju na stvaranju nepostojeće atmosfere ugroženosti od nekog trećeg, pri čemu razlike između „nas“ i „njih“, ako ne postoje, moraju da se vještački stvore. Razlog tome treba tražiti u činjenici da se na čelu većine balkanskih država godinama nalaze političke partije i njihovi šefovi koji nisu učinili apsolutno ništa kako bi njihovi građani živjeli bolje i jedino što im usljed nedostatka bilo kakvih rezultata preostaje jeste igranje na kartu emocija, međuetničkih tenzija i etnocentrizma. Upravo kroz tu prizmu treba posmatrati odnos Sarajeva prema Vučiću. Tu ne postoji neka istinska netrpeljivost. Ta retorika se koristi isključivo za ubiranje političkih poena, u svrhu izbornih kampanja i da bi se skrenula pažnja s vlastite nesposobnosti političkih vođa – zaključuje Kuzmanović.