Politika

Šmit iskoristio bonska ovlaštenja: Zabranjeno imenovanje na javne funkcije osoba osuđenih za ratne zločine

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, na pres konferenciji za medije u Memorijalnom centru Potočari iskoristio je bonska ovlaštenja. 

KRISTIJAN ŠMIT
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Šmit je donio odluku o zabrani izbora i imenovanja na javne funkcije u BiH svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti. 

Ova odluka se odnosi i na zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim osobama.

Naveo je kako je odluka spremna i čeka samo potpis.

– Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da je provodem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme – poručio je Šmit.

Pročitajte još

Na pitanje da li ima ikakvih odluka vezanih za Milorada Dodika u tim dokumentima, rekao je kako danas razgovara na tlu Republike Srpske i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način.

– Ovih dana osjećam određeni animozitet iz Republike Srpske, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH – rekao je Šmit, piše Avaz.

Kristijan Šmit je rekao i da je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim je predviđeno formiranje “instituta za nauku i obrazovanje”.

Kristijan Šmit sastao se danas i sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, sa kojim je, kako su naveli iz OHR, razgovarao o političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije