Politika

"Šmit me danas može smijeniti i idem tražiti drugi posao“ Konaković kontra Dodiku, tvrdi da visoki predstavnik postoji

Nemoguće je da Dodik ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH. To je veoma opasno, tu dolazimo u predkonfliktno stanje.

Elmedin Konaković
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA
Elmedin Konaković o zakonu o Ustavnom sudu BiH

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, komentarišući političke poruke iz Banjaluke, ali i dijametralno suprotne stavove o tome da li je Kristijan Šmit visoki predstavnik.

Konaković je rekao da upravo zbog takvih izjava, poput Dodikove, i imamo strani faktor u BiH.

– Za mene je Šmit visoki predstavnik koji me danas može smijeniti. On me smijeni, ja pokupim svoje stvari i idem tražiti drugi posao. Duboko sam nezadovoljan mnogim njegovim odlukama, ali to je tako. Kada se mi ne možemo dogovoriti potreban je stranac. Zato treba da se dogovorimo. Ali, biće stranaca, biće ih još više. EUFOR će pojačati svoje snage – rekao je Konaković na konferenciji za medije u Sarajevu.

Upitan da prokomentariše poziv Saše Magazinovića (SDP) da budu sankcionisani Srbi zaposleni u institucijama BiH, koji su juče bili na sastanku sa zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Stašom Košarcem, Konaković je rekao da vjeruje da je Magazinović govorio o državnoj službi, koja zaista treba da bude depolitizovana.

Pročitajte još

– One koje je stranka imenovala, oni su političari svakako – rekao je Konaković, koji je predsjednik Naroda i pravde, jedne od stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH.

-Pozdravljam odluku pravosuđa da podigne optužnicu protiv Dodika, mog partnera u vlasti. Mi ćemo i dalje raditi na zaštiti institucija BiH. Ovo što Dodik radi pogoduje Šmitu. Zato što se on tako ponaša, to pogoduje Šmitu – dodao je Konaković.

“Više ne pretendujemo u NATO”

Konaković je odgovarao i na pitanje da li ima pomaka u NATO putu BiH, gdje, za razliku od konsenzusa kada je pitanje članstvo u EU, ne postoji saglasnost Republike Srpske.

Konaković je jasno i glasno rekao da BiH više nije zemlja koja pretenduje da bude članica NATO, a za to je okrivio prethodnu koaliciju na niviou BiH, posebno DF, zbog toga što su pristali da se taj proces preformuliše u „saradnju“ sa NATO.

-Mi više nismo zemlja koja pretenduje za članstvo. Ne znam iz kojih razloga su kolege iz DF pristale na to da se govori o saradnji sa NATO. Da se mene pita, ja bih prije izabrao NATO, nego EU. Vidim da u RS ne žele ni da razgovaraju o tome. Ne vidim da je NATO izvjestan, nas je ta koalicija parkirala na partking. Nama su upaljena četiri žmigavca i dolje stojimo na parkingu – rekao je Konaković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije