Politika

Šmit zaprijetio, parlament stavio na dnevni red: Predstavnički dom BiH zakazao HITNU SJEDNICU sa samo jednom tačkom

Nakon što je Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, zaprijetio nametanjem Izbornog zakona BiH ukoliko se političari ne dogovore, ova tema našla se na dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za posljednji radni dan u ovoj godini.

Predstavnički dom PS BiH
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Izmjene Izbornog zakona BiH kamen su spoticanja među političkim strankama već godinama, a svaki pokušaj dogovora na kraju propadne.

U cijelu priču nedavno se umiješao i Šmit koji je dao ultimatum političarima tražeći izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na tzv. integritet izbora, elektronsko brojanje glasova i identifikaciju glasača.

Zadnji voz

Ukoliko se političari ne dogovore, Šmit prijeti nametanjima.

Izmjene Izbornog zakona u BiH, bar načelno, žele sve stranke, bilo one iz vlasti ili opozicije, ali svako od njih ima svoja očekivanja od tih izmjena.

I upravo tu nastaje problem zbog čega se cijela priča iznova vrti u istom krugu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je za 29. decembar zakazao hitnu sjednicu, i to samo sa jednom tačkom za raspravu – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Pročitajte još

Prijedlog, međutim, nisu uputile stranke vladajuće većine već mahom poslanici SDA – Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević.

Može li na toj sjednici doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH?

“Nema ništa od toga”

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu PS BiH, Milan Petković, poručuje da od toga nema ništa.

– Sam prijedlog je isključivo politikantski, upućen u parlamentarnu proceduru iz čisto dnevno političkih motiva s ciljem pribavljanja određenih političkih poena. Taj zakon sigurno neće dobiti podršku većine u parlamentu – kaže Petković za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On ističe da se Izborni zakon BiH sigurno ne može mijenjati na ovakav način već se mora mijenjati mnogo većim konsenzusom.

Petković dodaje da se samo konesenzusom i može doći do izmjena Izbornog zakona BiH, a da li će se to desiti ili će biti donesen potpuno novi izborni zakon, odlučivaće većina koja je na vlasti na nivou BiH, odnosno oni koji imaju većinu u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj Prijedlog zakona sigurno neće dobiti podršku, a da li će u budućnosti doći do izmjena i dopuna ostaje da vidimo – zaključio je Petković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije