Politika

Šmitov rok ističe, dogovora nema: Još nije zakazana sjednica Doma naroda o Izbornom zakonu BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, još nije zakazana.

dom naroda parlamentarne skupštine bih
FOTO: SRNA

Podsjećamo, Kristijan Šmit je prije 16 dana dao rok političarima od dvije do tri sedmice da usvoje ovo rješenje ili će ga on nametnuti.

– Građanima BiH je potrebno dati mogućnost da glasaju u fer i korektnim izborima, trebaju se učvrstiti mjere protiv izborne prevare. Najgore što se može desiti u jednoj demokratiji je da građani izgube povjerenje u izborni proces i pozivam ih da ovu stvar shvate vrlo ozbiljno – poručio je Šmit na konferenciji za medije 19. decembra.

Kristijan Šmit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

SDA je predložila izmjene Izbornog zakona koje su prošle Predstavnički dom PSBiH, a njihov prijedlog obuhvata sve preporuke Venecijanske komisije i OEBS, što je bio i uslov Šmita.

Ipak, kako stvari trenutno stoje, od dogovora i usvajanja ovog prijedloga na sjednici Doma naroda neće biti ništa. Naime, na sjednici Predstavničkog doma SNSD i HDZ su bili protiv ovog rješenja, a on je usvojen zahvaljujući glasovima opozicije.

Pročitajte još

SNSD ne prihvata ove izmjene jer su uslovljene od Šmita, kojeg ne priznaje. Osim toga, ne žele da o tehnologijama odlučuje neko mimo BiH, jer smatraju to prostorom za zloupotrebe.

Nije prihvatljivo

Za HDZ su ovakve izmjene prihvatljive samo kao dio cjelokupnog paketa, koji će obuhvatiti i druge izmjene na kojima insistiraju godinama, a što je potpisano i u koalicionom sporazumu. Tada je navedeno da će se cjelokupne izmjene Izbornog zakona BiH donijeti u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima, što je već prošlo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

HDZ je moguće zaobići i na sjednici Doma naroda PSBiH, osim ako oni nepojavljivanjem ne obore kvorum u Klubu Hrvata. SNSD je u Domu naroda PSBiH ipak nezaobilazan, s obzirom na to da su jedina stranka koja ima četiri delegata. Oni sa svoja četiri glasa mogu oboriti usvajanje bilo koje odluke. Tako da je izvjesno da od usvajanja ovih izmjena Izbornog zakona bez volje Šmita  neće biti ništa, a njegova reakcija se očekuje u narednim danima.

Od trenutka kada su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH na sjednici Predstavničkog doma, koalicioni partneri na nivou BiH nisu održali niti jedan sastanak kako bi eventualno neko promijenio mišljenje, piše Dnevni avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije