Politika

Smjene u Ribniku i Vlasenici: Socijalisti ljuti na SNSD

Smjena načelnika Odjeljenja za finansije Nikole Stojakovića, koja se odigrala 18. jula, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Ribnik upalila je alarmnu lampicu između koalicionih partnera SNSD i SP, saznaje Srpskainfo.

Smjene u Ribniku i Vlasenici: Socijalisti ljuti na SNSD
FOTO SCREENSHOT FACEBOOK

Načelnik je smijenjen glasovima 8 odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i tri Demokratskog narodnog saveza (DNS) koji su do juče bili u opoziciji,  što u SP smatraju krajnje neprincipijelnim i politički nekorektnim.

Ono što socijalistima bode oči je i to što je na njihovo dojučerašnje mjesto načelnika finansija postavljen Goran Savić iz DNS, koji je na prethodnim lokalnim izborima bio protivkandidat Radenku Banjcu, načelniku iz Socijalističke partije.

U SNSD kažu da je načelnik iz socijalista smijenjen sa ciljem da se proširi koalicija i sa DNS-om po ugledu na republički nivo.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije u Ribniku Miro Jurišić kaže da socijalisti nisu dali saglasnost za ovakav postupak SNSD, jer nije bilo nikakvog razloga niti opravdanja za smenu načelnika finansija, koji već 10 godina radi u ovom odjeljenju i izabran je na konkursu.

Ukoliko SNSD želi da proširi koaliciju, onda je trebao to da uradi iz svoje kvote u kojoj ima mjesto zamjenika načelnika opštine, tri mjesta načelnička odjeljenja, predsjednika i potpredsjednika SO. To bi bilo korektno – rekao je Jurišić.

Dodaje da je očekivao da se u jeku predizbornih priprema jača koaliciono jedinstvo kako bi svi zajedno osvojili što veći broj glasova i dali snažnu podršku zajedničkim kandidatima, a ne da se ruše koalicioni partneri i stvara nezadovoljstvo.

Da je ovo samo jedan od primjera narušavanja koalicionih odnosa na lokalnom nivou svjedoči i smjena predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke partije u Vlasenici Aleksandra Erkića sa mjesta potpredsjednika Skupštine opštine i imenovanje Mile Zoranovića iz Ujedinjene Srpske do koje je došlo prije mjesec dana.

Erkić kaže da ga je SNSD ekspresno smijenio sa mjesta potpredsjednika SO Vlasenica odmah nakon što je objavljeno da se nalazi na kandidatskoj listi Socijalističke partije za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici sedam.

– Ne vidim razlog da mi jedni drugima smetamo, svako se bori za svoje glasače, a cilj bi nam svima trebao da bude isti, da imamo većinu u Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini RS i da pobijede naši zajednički kandidati za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske – rekao je Erkić.

Iskreni partneri

Aleksandar Erkić kaže da su socijalisti bili iskreni partneri SNSD-u kada je biran načelnik opštine Vlasenica Mićo Kraljević i da su se uvijek korektno ponašali u skupštinskoj većini, te da ovakvi postupci mogu najviše štete da nanesu upravo SNSD.

– Oni to sada možda ne vide. Možda još nije kasno, ali uskoro već sve može biti upitno, jer bi, ako se ovako nastavi, bio politički mazohizam tražiti podršku za kandidate čiji glavni eksponenti na lokalnom nivou smjenjuju i šikaniraju naše ljude – zaključio je Erkić.

Prihvati notifikacije