Hronika

SNIMAK PODIJELILI U JAVNOST Brčaci neovlašteno snimali intimni odnos muškarca sa mentalnim poteškoćama i njegove partnerke, pa osuđeni na OVU KAZNU

Osnovni sud u Brčkom osudio je G. L. (39) i A. R. (32) na ukupno tri i po mjeseca zatvora jer su neovlašteno snimili intimni odnos duševno zaostale osobe i njegove partnerke.

SNIMAK PODIJELILI U JAVNOST Brčaci neovlašteno snimali intimni odnos muškarca sa mentalnim poteškoćama i njegove partnerke, pa osuđeni na OVU KAZNU
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je optužene jer su 2020. godine u stanu u kojem sa partnerkom živi N. S,  osoba zaostalog psihičkog razvoja, mobilnim telefonom, bez njihovog pristanka, snimili njihov intimni odnos.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su ih upućivali na način na koji će imati polni odnos, govoreći im da se opuste,  istovremeno ih ismijavajući i izvrgavajući ruglu.

– Nakon snimanja N. S. i njegove partnerke, koja se inače brine o njemu kao osobi  koja nije sposobna da brani svoja prava i interese, optuženi su otišli iz stana, a zatim su cijeli snimak podijelili u javnost. Oni su kao izvršioci filmski snimili druge osobe bez njihovog pristanka u njihovim prostorijama i takav snimak neposredno prenijeli trećim osobama – navedeno je u optužnici.

Pročitajte još

Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta Brčko, odmah otkrilo slučaj prvi čemu su uhapsili osumnjičene i sproveli istragu nakon čega je protiv njih podignuta optužnica za krivično djelo neovlašteno optičko snimanje.

– Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko otvorio je glavni pretres tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazume o priznanju krivice. Sud je zatim donio nepravosnažne osuđujuće presude, optuženi A.R. je osuđen na kaznu zatvora od 2 mjeseca, dok je optuženi G.L. osuđen na kaznu zatvora od mjesec i 15 dana – navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Izuzev na odluku o krivičnoj sankciji,  stranke u postupku ovu presudu mogu pobijati žalbom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu