Politika

SNOSE TERET MIGRANTSKE KRIZE Selak: Dužnost Srpske da stane uz povratnike u FBiH

Predsjednik SPS Goran Selak rekao je danas da je dužnost Republike Srpske da stane uz srpske povratnike u Federaciji BiH koji su prepušteni sami sebi u veoma teškoj situaciji izazvanoj migrantskom krizom.

SNOSE TERET MIGRANTSKE KRIZE Selak: Dužnost Srpske da stane uz povratnike u FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Selak je ocijenio da je riječ o protjerivanju preostalih Srba koji su se vratili na svoja ognjišta.

On je istakao da gradnja kampova i preusmjeravanje migranata kroz povratnička mjesta predstavljaju snažan udarac na ionako ranjiv dio stanovništva, koji bez pomoći institucija ne može da se izbori sa ovim problemima.

– Drvar, Petrovac, Grahovo, Sanski Most, Krupa i druga mjesta su žarišta krize koja pogađa povratnike, a sama činjenica da migranti u kampovima žive u boljim uslovima nego povratnici dovoljno govori o tome ko snosi najveći teret migrantske krize – rekao je Selak.

Selak, koji je i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske, istakao je da su do sad zabilježene stotine napada migranata na živote i imovinu povratnika u srpskim povratničkim mjestima u FBiH, saopšteno je iz SPS-a.

– SPS poziva sve političke subjekte i institucije Republike Srpske da zajedno dignemo glas i pružimo svu neophodnu podršku povratnicima i da na taj način spriječimo dalje pogoršavanje krize i buduće napade na živote i imovinu – poručio je Selak.

Prihvati notifikacije