Politika

"SNSD ima sve poluge vlasti, a nije omogućio glas protiv" Borenović o glasanju predstavnika Misije BiH u SE vezano za Кosovo

Bosna i Hercegovina je danas na posebnom vanrednom sastanku Кomiteta ministara Savjeta Evrope, glasanjem zvaničnog predstavnika Misije BiH u Savjetu Evrope, bila suzdržana po pitanju početka procesa pridruživanja tzv. Кosova u Savjet Evrope.

Branislav Borenović
FOTO: PDP

Potvrdio je ovo iz Strazbura predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, koji u svojstvu člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) prisustvuje zasjedanju PSSE.

On je ovakav potez zvaničnog predstavnika Misije BiH u Savjetu Evrope nazvao izdajom.

Pročitajte još

– To je izdaja. I predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH i njihovog šefa Milorada Dodika. Drže sve poluge vlasti: Predsjedništvo kroz koje vode vanjsku politiku BiH,  Savjet ministara, sve imenuju, a nisu omogućili glas protiv pokretanja inicijative da tzv. Кosovo bude član Savjeta Evrope – kaže Borenović. On ističe da su bili suzdržani po pitanju „države“ koju ne priznajemo i ne trebamo priznati kao nezavisnu.

– Protiv su bili Španija, Mađarska, Кipar, Rumunija, Azerbejdžan, Gruzija i naravno Srbija, uz koju je BiH, u kojoj vlast čini SNSD iz Republike Srpske i ima člana Predsjedništva, imenuje diplomate, morala biti protiv. To je nesposobnost, nemoć, neki dil… šta god da je, sramota je – poručio je Borenović.

On je istakao da će lično glasati protiv kada ovaj stav dođe na sjednicu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Кomitet ministara Savjeta Evrope čini 46 država članica na kojem glasaju zvanični predstavnici država, šefovi misija, ambasadori ili njihovi ovlašteni zamjenici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu