Društvo

ŠOK U KUĆI Djevojčica krenula na spavanje, pa u sobi zatekla ZMIJU

Porodica Borisa Kestena iz Novog Travnika ovih dana proživila je pravu noćnu moru kada su u dječjoj sobi stana na trećem spratu zgrade pronašli zmiju dugačku metar.

ŠOK U KUĆI Djevojčica krenula na spavanje, pa u sobi zatekla ZMIJU
Foto: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Kako je Kesten rekao, sve se dogodilo u petak naveče kad su krenuli spavati, piše Avaz.

Nosili pelet

Oko 22:30 sati spremali smo se za spavanje i curica je krenula u svoju sobu. Upalila je svjetlo i vrisnula. Nisam se u životu tako prepao kao tad kad sam u njezinoj spavaćoj sobi ugledao zmiju od metar. Bez obzira što nije izgledala kao otrovnica, za mene je bila anakonda – kazao je Kesten.

Nije mu jasno kako i kuda je zmija ušla u stan na trećem spratu.

– Jedino što mi pada na pamet je to da smo nosili pelet u šupu na istom spratu i žena je ostavila vrata stana otvorena na 10 ili 15 minuta. Nisam znao kome se obratiti, nazvao sam vatrogasce te sam imao dojam da mi se čovjek smije. Samo me je uputio na veterinara – kazao je.

Sličan slučaj, kaže Kesten, može se svima dogoditi, a problem je što građani ne znaju kome se obratiti za pomoć.

Nema protokola

– Moje dijete je do neki dan ostajalo samo u stanu, ne smijem ni zamisliti šta bi se dogodilo da je bila sama. Zmiju smo ubili i izbacili iz kuće. Trebaju se ljudi pripaziti i moraju znati koga zvati u takvoj situaciji – rekao je Kesten.

Tragom ovog odgovora, novinari Avaza su pokušali dobiti informacije u novotravničkoj Civilnoj zaštiti. Međutim, ni oni ne znaju koga zvati u ovakvim situacijama.

– Ne znam, nismo nikada imali takav slučaj. Trebali bi možda nekoga od veterinara zvati, ali zaista ne znam. Napravićemo i tu jedan protokol pa ćemo vidjeti kako riješiti takve situacije – rekao je Hamid Migalo, pomoćnik načelnika opštine za civilnu zaštitu.