Svijet

Šokantne scene sa granice u Teksasu: Graničari na konjima sa bičem jure migrante

Svijet su obišle fotografije agenata američke granične patrole kako na konjima hvataju i okružuju haićanske migrante koji u sve većem broju nadiru na granicu u Teksasu.

Šokantne scene sa granice u Teksasu: Graničari na konjima sa bičem jure migrante
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Posebno uznemirujuća je fotografija na kojoj se vidi kako jedan graničar s konja, kao u vestern filmu povlači za majicu migranta u blizini rijeke Rio Grande, koji u rukama nosi kese u kojima se vjerovatno nalaze kutije s hranom.

Zbog svega je reagovala i Bijela kuća, čiju su portparolku Džen Psaki pitali da li je ovakva upotreba konja, a možda i bičeva, “prikladna taktika” u zemlji koja je utemeljena na ropstvu, prenosi Jutarnji list.

– Vidjela sam neke snimke. Nemam potpuni kontekst. Ne mogu zamisliti koji kontekst bi to mogao da učini primjerenim. Mislim da nito ko vidi taj snimak ne bi pomislio da je prihvatljiva ili primjerena – rekla je.

Pročitajte još

Više od 6.000 Haićana i drugih migranata uklonjeno je iz kampa u pograničnom gradu Del Rio u Teksasu, rekli su u ponedjeljak neki američki zvaničnici, braneći svoje postupke, prenio je Gardijan.

Opisavši incident kao “izazovnu i potresnu situaciju”, ministar unutrašnje bezbjednosti Alehandro Majorkas izdao je oštro upozorenje: “Ako ilegalno dođete u Sjedinjene Američke Države, bićete vraćeni. Vaše putovanje neće uspjeti, ugrozićete svoj život i život svoje porodice”.

Majorkas i načelnik granične patrole Raul Ortiz rekli su da će razmotriti postupke agenata koji na konjima potiskuju migrante i izbjeglice na rijeci između Siudad Akune, Meksika, i Del Rija, ali istakli su da na temelju fotografija i snimaka ne vide ništa pogrešno.

U posljednjih nekoliko nedjelja više od 12.000 Haićana stiglo je u Del Rio, okupivši se u ogromnom improviziranom kampu ispod i blizu mosta. Mnogi su se selili između dva grada, tražeći hranu i zalihe u Meksiku, dok njihovi članovi porodica čekaju u SAD. Haićani su nekoliko godina migrirali u SAD preko Južne Amerike, mnogi kroz Darien Gap, džunglu u Panami.

Neki koji su nedavno došli rekli su kako zbog nedavnog razornog potresa na Haitiju i ubistva predsjednika Žovenela Moizea plaše da se vrate.

“Najbrže proterivanje ikad”

Bez obzira na to, SAD su pokrenule operaciju da hiljade ljudi vrati u njihovu zemlju a ostale spriječe da pređu iz Meksika, započevši ono što bi moglo biti jedno od najbržih američkih protjerivanja u posljednjih nekoliko decenija.

Jedina paralela koja se može povući s ovako masovnim protjerivanjem bez mogućnosti traženja azila je ono iz 1992. kad je američka obalna straža na moru presrela haićanske izbjeglice, rekla je za AP Jael Šašer, aktivista u organizaciji “Refugees International”.

Kad je u nedjelju zatvorena granica u Del Riju, migranti i izbjeglice krenuli su dalje prema istoku kako bi prešli Rio Grande, rijeku koja razdvaja SAD i Meksiko. Zaustavili su ih agenti granične patrole na konjima i službenici policije.

Pol Ratje, fotograf AFP koji je snimio viralnu fotografiju agenta na konju koji hvata migranta koji nosi hranu, rekao je Vašington postu:

-Dolazim na mjesto događaja i svi tamo prelaze… Odjednom se pojavila neka policija i počela da tjera ljude. Tada su stigli graničari na konjima i pokušavali su ih takođe natjerati da odu.-

Meksičke vlasti u čamcu rekle su drugima da se vrate u Meksiko. Prema izvještajima s mjesta događaja, američki agenti vikali su na migrante da izađu iz rijeke. Nekoliko stotina onih koji su prešli, preusmjereni su u kamp Del Rio.

-Idi sada – vikali su agenti.

Prema navodima novinara El Paso Timesa, jedan je agent “preteći zamahnuo bičem, jureći konja prema ljudima u rijeci”. Graničari u udaljenom području Teksasa često koriste konje, s obzirom na težak teren, ali ne zna se jesu li u nedjelju koristili i bičeve.

SAD planiraju masovnu deportaciju

Majorkas je u ponedjeljak izjavio da mu je rečeno “da se dugačke uzde koriste za kontrolisanje konja, ali da će sve istražiti te da će reagovati ako zaključe drugačije”. Vice News je izvjestio da su agenti ponekad koristili dugačke uzde kako bi “spriječili ljude da se previše približe konju”.

Fotograf Ratje je rekao da su migranti pokušali pobjeći pred agentima na konjima.

-Tada je jedan od agenata uhvatio mladića i nekako ga zamahnuo – rekao je o fotografiji koju je snimio.

U nedjelju je više od 320 migranata, na tri leta, stiglo u Port-o-Prinsu u Haitiju, a očekivalo se da će ih u utorak odletjeti još šest. SAD su planirale u srijedu započeti proterivanje koje bi uključivalo sedam letova dnevno, rekao je jedan zvaničnik, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije