Društvo

ŠOKANTNO Svake sedmice POJEDEMO jednu kreditnu karticu

Svaki čovjek na planeti unese nedjeljno, u prosjeku, oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo, što znači da mjesečno pojedemo i popijemo 21 gram, a godišnje oko 250 grama plastike, upozorili su iz Svjetskog fonda za očuvanje prirode WWF, pozivajući se na nedavno istraživanje provedeno na univerzitetu Njukastl u Australiji.

ŠOKANTNO Svake sedmice POJEDEMO jednu kreditnu karticu
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Istraživanje pokazuje veliku mogućnost da savremeni čovjek nedjeljno u svoj organizam unese prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici – upozoravaju iz WWF.

Problem je u nesvjesnoj konzumaciji takozvane mikroplastike, koja se pronosi kroz vodu i hranu, usljed zagađenja prirode ogromnim količinama plastičnog otpada.

– Ako ne želimo svakodnevno konzumirati plastiku i tako uništavati svoje zdravlje, moramo prestati da proizvodimo milione tona plastičnih proizvoda, koji  završavaju u prirodi. Nema plastika negativan uticaj samo na okeane, vodene tokove i morski život, već je i u svima nama. Posljednji je trenutak da počnemo djelovati na globalnom nivou i podstičući vlade i kompanije da odmah počnu rješavati ovu krizu – upozorio je generalni direktor WWF-a Marko Lambertini.