Svijet

Soroš tvrdi da Rusija nije u dobroj poziciji "Putin očigledno ucjenjuje Evropu"

Pregovaračka pozicija ruskog predsjednika Vladimira Putina „nije tako jaka kao što se čini“ i Evropa ima herca protiv njega, kaže milijarder investitor Džordž Soroš.

Soroš tvrdi da Rusija nije u dobroj poziciji "Putin očigledno ucjenjuje Evropu"
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

U pismu italijanskom premijeru Mariju Dragiju, Soroš je rekao da Putin „očigledno ucjenjuje Evropu” prijeteći, ili zapravo, uskraćujući isporuke gasa.

– To je ono što je uradio prošle sezone. Stavio je gas u skladište, a nije ga isporučivao Evropi. To je stvorilo nestašicu, podiglo cijene i donijelo mnogo novca, ali njegova pregovaračka pozicija nije tako jaka kao što se pretvara, napisao je Soroš u ponedjeljak, prenosi Telegraf Biznis.

Rusija je nedavno prekinula isporuke gasa Finskoj tvrdeći da ta zemlja ne plaća za to u rubljama. Taj potez uslijedio je nakon što je Helsinki objavio svoje namjere da se pridruži NATO.

Bugarska i Poljska su takođe prestale da dobijaju ruski gas prije nekoliko nedjelja. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Moskva je objavila da će „neprijateljske“ nacije morati da plaćaju ruski gas u rubljama – politika koja omogućava Kremlju da podržava sopstvenu valutu, prenosi Blic.

Pročitajte još

Međutim, Soroseva poruka je da evropske zemlje imaju mjere i protiv Putina.

EU, koja uključuje 27 zemalja, dobija oko 40% svojih zaliha prirodnog gasa iz Rusije, što otežava bloku da prekine da ga kupuje preko noći, prenosi Telegraf Biznis.

Ali, prema Sorošu, EU je takođe veoma važno tržište za Kremlj i Putinu je potreban prihod od gasa da bi izdržavao svoju ekonomiju.

Prihvati notifikacije