Politika

ŠPANIJA DOSLJEDNA STAVOVIMA Ne mijenjaju mišljenje o kosovskoj nezavisnosti već podržavaju dijalog

Španija trenutno nema razloga da promijeni stav po pitanju priznanja kosovske nezavisnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

ŠPANIJA DOSLJEDNA STAVOVIMA Ne mijenjaju mišljenje o kosovskoj nezavisnosti već podržavaju dijalog
FOTO: MARISCAL/EPA

Iz MSP Španije oglasili su se nakon što su strani mediji nedavno preneli da je Španija spremna da prizna tzv. Kosovo ukoliko Priština postigne dogovor s Beogradom.

– Obavještavamo vas da, prema trenutnoj situaciji, Španija nema razloga da mijenja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom – navode iz MSP Španije za Ljajmi, a prenosi Kosovo onlajn.

Kako se napominje, odnos Španije prema takozvanoj kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već, naprotiv, u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum Beograda i Prištine španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, iz MSP Španije kažu da podržavaju dijalog.

– Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmjeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije – poručuje MSP Španije.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, pored Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke.

Briselski portal EUobserver nedavno je prenio, pozivajući se na izvor iz Madrida, da bi Španija bila spremna da prizna tzv. Kosovo ukoliko Priština postigne dogovor sa Beogradom.