Društvo

SPASAVANJE ZAVIJANIH MIGRANATA Sirijka promrzla na planini, u bolnici RODILA MRTVO DIJETE

Prva pomisao bila mi je da samo spasimo djecu, kazao je Marin Posavac, hrvatski graničar, koji je prije tri dana učestvovao u akciji spasavanja 15 migranata zavijanih na Plješevici.

SPASAVANJE ZAVIJANIH MIGRANATA Sirijka promrzla na planini, u bolnici RODILA MRTVO DIJETE
FOTO: AVAZ.BA/RAS SRBIJA

Šestoro mališana, pet žena i četvorica muškaraca krenuli su iz Bihaća pješice preko planine u Hrvatsku, po dubokom snijegu i temperaturama ispod nule.

U rutinskom obilasku terena na Plješevici, gdje je snijeg ovih dana i do 70 centimetara, hrvatski policajci opazili su grupu migranata. Njih su spasili granični policajci iz Korenice, koji su ih na svojim rukama prenijeli do vozila Hitne pomoći.

Zbog vrlo niskih temperatura, jakog vjetra i snježnih nanosa nekoliko djece je promrzlo, a neka su i kolabirala. Prvo što im je, kaže Posavac, zapelo za oko bila su upravo djeca. U dobi od jedne do deset godina.

Migranti su bili iz Iraka i Sirije.

Pomislio sam na svoju četvorogodišnju djevojčicu. Zgrabio sam jedno dijete od godinu i po, a moje kolege ostalu djecu, i zamolili smo odrasle da mi dopuste da ih nosimo do naših automobila i da im spasimo živote, jer su bili jako promrzli – priča Posavac.

Kada se djevojčica malo zagrijala u njegovom naručju, policajac Posavac je primijetio da je spavala sa suzama u očima.

– Žao mi je. Nosio sam dijete sat i po do našeg automobila. Bila je noć, a snijeg dubok. Postupili smo ljudski sa samo jednim ciljem, da ih spasimo divljih zvijeri i žestoke zime – ispričao je.

U akciji su učestvovali službenici granične i specijalne policije. Od pet žena, dvije su bile trudnice u devetom mjesecu. Od svoje opreme policajci su improvizovali nosila i žene  u visokom stepenu trudnoće takođe nosili do automobila.

– Svako ko je bio na Plješevici zna o kakvom je terenu riječ. Tuda se i bez snijega opasno kretati, pogotovo za ljude koji su prvi put na planini. Mi smo, srećom, bili spremni i imali snage da im pomognemo i da ih sve bezbrižno prebacimo do bolnice u Gospiću – kaže policajac Marin Posavac.

Bio je s njim i kolega Mladen Tomić. U trenutku razgovora za Avaz, Tomić i Posavac ponovo su bili na Plješevici, tragajući za izgubljenim migrantima.

– Sada ovdje ima skoro metar snijega. Velika je mećava. Što se tiče noći kada smo pomogli ovoj grupi, nažalost nismo uspjeli spasiti bebu trudne žene. Ona je od umora, promrzlosti i povreda pobacila. Jedan život uspjeli smo spasiti, drugi nismo – kaže Tomić.

Težak teren

Dvije žene ostale su u gospićkoj bolnici, a ostali su smješteni u azilantskom centru u Osijeku, gdje im se utvrđuje identitet.

– Ostali smo iznenađeni kako su se uspjeli s djecom popeti na vrh planine. Evo sada, u ovim trenucima nema šanse da se mi popnemo do vrha, jer je dubok snijeg i suviše je hladno. I te noći mi smo zapeli u snijegu, a teren smo obilazili pješice – kaže na kraju Tomić te dodaje da je srećan, kao i druge kolege, jer je akcija okončana uspješno.

Ni najiskusniji planinari ne usuđuju se kretati na Plješevicu

O kakvom se teškom terenu radi, najbolje govori činjenica da planinari, lovci i ostali avanturisti s obje strane Plješevice čekaju maj da se popnu do njenih vrhova.

Ne treba zaboraviti ni brojna minska polja na ovim površinama, na koja upozoravaju žute trake tik uz šumske puteve i takozvane kozije staze.

Migranti nemaju izbora, piše avaz.ba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu