Gradovi

SPASOVDAN U BEOGRADU Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju (VIDEO)

Ovogodišnja Spasovdanska litija u Beogradu počela je večeras u 19 sati, uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama, nešto izmijenjenom rutom u odnosu na ranija izdanja, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, a prvi put je predvodi patrijarh Porfirije.

SPASOVDAN U BEOGRADU Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju (VIDEO)
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda. Na Trgu Slavija puštena je srpska himna “Bože pravde”, prenosi Blic.

Zbog litije, u periodu od 19 do 21 čas za saobraćaj će biti zatvorene ulice Admirala Geprata, Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Ulica kralja Milana (zaustavljanje od pet do deset minuta na Trgu Slavija), kao i Bulevar oslobodenja do Hrama Svetog Save.

Atmosfera i sve zanimljivosti o SPASOVDANSKOJ LITIJI: Pratite nas UŽIVO

Atmosfera i sve zanimljivosti o SPASOVDANSKOJ LITIJI: Pratite nas UŽIVO

Posted by Beograd na Blic on Thursday, June 10, 2021

Povodom slave grada Beograda, Spasovdana, večeras će Palata Albanija, Most na Adi, Brankov most i velika kupola Doma Narodne Skupštine sijati bojama srpske nacionalne zastave.

Vaznesenje Gospodnje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji je početkom 15. vijeka, despot Stefan Lazarević učinio gradskom slavom. Tada je Beograd i prvi put postao prestonica Srbije.

Danas će centralnim ulicama proći mošti despota čija je vladavina Beogradom ostavila neizbrisiv trag.

Litiji su se pridružili gradski čelnici, poglavari Srpske pravoslavne crkve, medicinski radnici i mnoge poznate ličnosti iz svijeta umjetnosti, kulture i sporta.

Prihvati notifikacije