Magazin

SPC danas slavi Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu: Vjeruje se da za SREĆU I DOBRO ZDRAVLJE obavezno treba ispoštovati ovaj običaj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju 3. juna praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni.

Žena se moli u crkvi
FOTO: FREEPIK

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. u Naisusu (Nišu), od oca Konstancija Hlora i majke Jelene. Poslije smrti oca, 306. godine, od vojske je proglašen za avgusta (savladara) severozapada Rimskog carstva. Iako mnogobožac, bio je blag prema hrišćanima.

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju. Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajni krst kao znak pobjede, uz riječi: “Ovim pobjeđuj”!

On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobjedu.

Pročitajte još

Odmah potom Konstantin je izdao znamijeniti Edikt u Milanu 313. godine, kojim je prestao progon hrišćana.

Poslije pobjede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razbolio, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savjetovali da ga episkop Silvestar krsti. Poslije toga strašna bolest je nestala sa njegovog tijela.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za vjeru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je Časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja Hristovog na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve u Svetoj Zemlji (Izraelu).

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U svojoj 80. godini umrla je ova sveta žena 327. godine, a car Konstantin poživio je još 10 godina posle svoje majke. Umro je u gradu Nikomidiji 337. godine, a sahranjen u crkvi Svetih apostola u Carigradu.

Zbog imena carice smatra se da je danas važan dan za sve ženske osobe koje se zovu Jelena, prenosi Stil.

Na ova praznik, vjeruje se, treba otići u crkvu i zapaliti svijeću za mučenike koji su svoj život dali u odbrani hrišćanstva. Običaj kaže da se tri puta umijete svetom crkvenom vodicom, i da ćete tako očistiti tijelo od zlih sila.

Za današnji praznik vezuje se i molitva koju valja izgovoriti:

“Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!”

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu