Društvo

SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetu Efrosiniju: Izgovorite riječi jedne molitve i podariće vam mir i snagu u životu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik Svete Еfrosinije, koja je ostala upamćena kao svetica koja je uspjela da se u manastiru u Aleksandriji zamonaši iako je žensko.

krst
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Еfrosinija je vaspitana u hrišćanskom duhu, ali je kao djevojka odlučila da ne želi da se uda, odnosno da hoće da se zamonaši.

Igumanu manastira nadomak Aleksandrije predstavila se kao Izmaragd, tvrdeći da je evnuh. Izmaragd je brzo u manastiru po svojim molitvama i disciplini prevazišao sve ostale monahe.

Poslije čak 38 godina provedenih u manastiru, Еfrosinija se ponovo susrela sa svojim ocem kojeg nije vidjela od kako je pobjegla od kuće.

Otac nije prepoznao Izmaragda, kao monaha kome je želio da se ispovijedi kako još uvijek tuguje zbog toga što mu je kćerka otišla od kuće i kako strahuje da li je još uvijek uopšte živa.

Pročitajte još

Legenda kaže da je Еfrosinija u tom momentu priznala ocu da mu je kćerka, ali da je od tuge, usljed sažaljenja nad njim, umrla istog časa. Njen otac se navodno poslije zamonašio u istom manastiru, a kada je umro poslije deset godina sahranili su ga u isti grob.

Na grob u kom su oboje sahranjeni godinama dolaze vjernici kako bi se molili, a predanje kaže da je najviše bolesnih i slabih, fizički ili duhom, koji poslije molitve na ovom svetom mjestu odlaze preporođeni, piše ATV.

Zato se vjeruje da oni koji ne mogu posetiti ovaj grob, danas moraju otići u crkvu i pomoliti se Svetoj Еfrosiniji, a predanje kaže da svima koji joj se bogougodnim riječima obrate, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu