Društvo

SPC i njeni vjernici sutra slave Svetog proroka Samuila: Na ovaj dan jednu stvar nikako ne bi valjalo da uradite

Vjernici i SPC sutra slave Svetog proroka Samuila, koji je bio 15. i posljednji sudija Izrailjski.

Srpska pravoslavna crkva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Živio je 1.100 godina prije Hrista, a rođen je u mjestu Ramatu gdje se kasnije rodio i blagoobrazni Josif.

Kaže se da je nerotkinja Ana isplakala Samuila od Boga i posvetila ga njemu, kada je napunio tri godine.

Ovo je njegova besjeda:

– O kako je promjenjivo srce čovječije. No od svih promjena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada vjerni postane nevjerni. I od svih promjena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se nevjerni obrati i postane vjerni. Pokaj se prije nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se prije smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati grijeh svoj.

Živjeći u Silomu, kod kovčega zavjeta, Samuil je doživio u 12. godini istinito otkrovenje od Boga o kazni, koja je predstojila domu prvosveštenika Ilije zbog nevaljalstva njegovih sinova Ofnia i Finesa.

To otkrovenje se uskoro i zbilo: Filistejci potukoše Izrailjce, ubiše oba sina Ilijina i zaplijeniše kovčeg zavjeta. Kada je vjesnik saopštio ovu nesreću Iliji, ovaj pade mrtav na zemlju i izdahnu u 98 godini starosti. Isto se dogodilo i sa njegovom snahom, ženom Finesovom. Od tada, narednih 20 godina Izrailjci su bili robovi Filistejcima, a Bog je poslao Samuila da narodu propovijeda pokajanje, ako želi da se spase od neprijatelja.

Narod je tako uspio da odbaci tuđe idole, kojima je služio, a onda priznao Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju.

Tada je Samuil pošao s vojskom na Filistejce i s Božjom pomoću ih je sve pobio i oslobodio zemlju i narod. Samuil je potom mirno služio svom narodu do starosti. Vidjevši ga ostarjelog, narod mu reče da im postavi cara na svoje mjesto. Uzalud je Samuil odvraćao narod od toga govoreći mu da je Bog jedini njihov car – narod je ostao pri svom traženju.

Pročitajte još

Svi hrišćani koji slave ovog velikog sveca drže se uvjerenja da na sutrašnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine. Budite zahvalni ljudima, ne budite malodušni, piše Mondo.

Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, ne budite sitne duše, cijenite njegov trud.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije