Hronika

SPC na Kosovu optužena za švercovanje oružja: Iz eparhije traže da se hitno ispitaju ovi navodi

Eparhija raško-prizrenska saopštila je sinoć da je duboko zabrinuta zbog izjave poslanice britanskog parlamenta Ališe Kerns, koja je u toku svog izlaganja u parlamentu direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), i zatražila od KFOR da se optužbe Kernsove pod hitno provjere.

SPC na Kosovu optužena za švercovanje oružja: Iz eparhije traže da se hitno ispitaju ovi navodi
FOTO: FOTO: RINGIER

Kako navode iz Eparhije raško-prizrenske, Kerns tvrdi da se oružije švercuje preko administrativnih prelaza iz Srbije u pravoslavne crkve na KiM kolima hitne pomoći.

Iz Eparhije navode daje  riječ o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koju pojedini prištinski mediji već koriste sa ciljem širenja vjerske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i vjerske objekte. Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim djelovanjem i izjavama u posljednjih 30 godina, prije i poslije oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Eparhija insistira da se optužbe Kerns hitno provjere.

– Zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, osobe iz crkve za koje se dokaže da su eventualno umiješane u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrože crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu – navodi se u saopštenju.

U slučaju da KFOR, kako se dodaje, ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posljedice.

Pročitajte još

-Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što prije moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična djela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obavještena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja vjerske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji – dodaje se u saopštenju.

Britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na KiM.

Prištinski mediji su juče objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije