Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Špirić: SDA je programskom deklaracijom okrenula leđa Dejtonskom mirovnom sporazumu

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nikola Špirić

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić pozvao je na nastavak razgovora i spuštanje tenzija radi formiranja Savjeta ministara i rješavanja velikih izazova koji su pred BiH.

Špirić je istakao da je SNSD spreman da već sutra bez uslovljavanja bude formiran Savjet ministara, te da sva otvorena pitanja, pa i Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO (ANP), budu tačke dnevnog reda.

On je naveo da je odnose zakomplikovala SDA, koja je programskom deklaracijom okrenula leđa Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Mi smo spremni da razgovaramo, ali mi njihovu viziju smatramo opasnom. Nemaju pravo da optužuju druge – rekao je Špirić za N1 Televiziju.

On je naglasio da SNSD deklaraciju SDA doživljava kao spisak ružnih želja.

– Spisak lijepih želja se mjeri na drugim mjestima. SNSD je imao najsnažniji izborni rezultat i formirana je vlast u Republici Srpskoj. I HDZ je imao dobar rezultat – istakao je Špirić.

Podsjetivši na poruke da oko SDA mora biti stvoren snažan blok da se bori protiv lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, Špirić je napomenuo da to ne predstavlja borbu za zajednički život.

On smatra da je dobro da se entiteti takmiče kad je riječ o ekonomskoj situaciji, ali je istovremno ukazao na politički autizam u Sarajevu i zluradost Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj.

– Nekad je FBiH ispred, nekad Srpska, ali ja sam za to da se radujemo ako ima uspjeha, da ne mjerimo dubinu vode – rekao je Špirić, komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je “voda u FBiH do pasa, a u Republici Srpskoj do guše”.

Špirić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podsjetio je na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, poručivši da bi bilo dobro da SDA ne provocira institucionalne odgovore.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO