Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SDA UGROŽAVA DEJTONSKI SPORAZUM” Vlada RS uputila 22. izvještaj SB UN

Politika
Autor:

Foto: Screenshot Facebook

Vlada Republike Srpske usvojila je 22. Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti.

U saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću navodi se da se 22. Izvještaj odnosi na period od maja 2018. do oktobar ove godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu Izvještaja istaknuta je posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH /Aneks 4 Dejtonskog sporazuma moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica.

– Republika Srpska uvjerena je da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja – ističe se u Izvještaju i dodaje da je uz to Dejtonski sporazum izložen napadima najveće bošnjačke stranke u BiH – SDA.

Nasuprot tome, naglašava se u ovom izvještaju, Republika Srpska bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše. U drugom dijelu ovog dokumenta Republika Srpska naglašava svoju posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU.

– Republika Srpska već je ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. Sa žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA – konstatuje se u 22. Izvještaju Vlade Srpske.

Republika Srpska izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterijume za članstvo u EU.

U trećem dijelu ovog dokumenta govori se o kontinuiranoj blokadi formiranja Savjeta ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

U Izvještaju se navodi da Republika Srpska traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora, te poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra ove godine koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO