Kultura

SPORNA AUTORSKA PRAVA Porodica inspiratora "Top gana" tužila Paramaunt Pikčers

Porodica autora čiji je članak inspirisao film Toma Kruza "Top gan" iz 1986. godine, tužila je Paramaunt Pikčers zbog kršenja autorskih prava povodom ovogodišnjeg nastavka blokbastera "Top Gun: Maverik".

SPORNA AUTORSKA PRAVA Porodica inspiratora "Top gana" tužila Paramaunt Pikčers
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Prema tužbi podnesenoj federalnom sudu u Los Anđelesu, jedinica Paramaunt Global nije uspjela da povrati prava na članak Ehuda Jonaja “Top Gans” iz 1983. godine od njegove porodice, prije nego što je objavio nastavak, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Navodi se da su Šoš i Juval Jonaj, koji žive u Izraelu, i Ehudova udovica i sin, rekli da je Paramaunt namjerno ignorisao da su im autorska prava vraćena u januaru 2020. godine, oglušujući se na savezni zakon o autorskim pravima.

Paramaunt nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Dodaje se da je tužbom tražena neodređena odšteta, uključujući i neke profite od filma “Top Gan: Maverik”, kao i da se Paramaunt blokira u distribuciji filma ili daljih nastavaka.

Rojters ističe i to da je “Top Gan: Maverik” najveći ovogodišnji hit na blagajnama, koji je zaradio 291 milion dolara u Sjevernoj Americi i 548,6 miliona dolara širom svijeta u prvih 10 dana objavljivanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu