Društvo

Sporno angažovanje personalnog asistenta: Ministar Šeranić razgovarao sa članovima Udruženja distrofičara

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima se sastao danas sa predstavnicima Udruženja distrofičara regije Banjaluka.

Alen Šeranić sa udruženjem distrofičara
FOTO: VLADA RS

Tema sastanka bila je inicijativa ovog Udruženja za izmjenu Pravilnika o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite.

Ministar Šeranić je podsjetio da je Pravilnik o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite na snazi od 2017. godine, te da je donesen upravo u konsultaciji sa stručnom javnošću, udruženjima i savezima, a da je njegov cilj postizanje kvaliteta usluga socijalne zaštite i njihovo prilagođavanje realnim potrebama korisnika.

Predstavnici Udruženja distrofičara zahtijevaju izmjenu Pravilnika po kojem svako organizovanje personalnog asistenta zahtijeva zapošljavanje dva radnika, socijalni radnik i pravnik.

– To je nemoguće sa novcem koji dobijamo. Svako nepotrebno zapošljavanje bi bilo umanjenje personalnih asistenata kojih je već malo i sigurno bi uticalo na kvalitet usluge – poruka je iz Udruženja čiji predstavnici su protestovali ispred zgrade Vlade RS prošlog četvrtka.

– Кao i kod saradnje sa svim ostalim udruženjima i savezima, i ovdje nam je cilj da pomognemo kod ispunjavanja uslova za obavljanje djelatnosti, jer je registracija, odnosno postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova po pitanju prostora, kadra i opreme, kao i kod usluga u zdravstvenoj zaštiti, preduslov za stručni nadzor i obezbjeđenje sigurnih i kvalitetnih usluga u socijalnoj zaštiti. U tom smislu spremni smo da pomognemo u svom domenu, te da ovo Udruženje što prije ispuni sve uslove za djelatnost i usluge koje pruža korisnicima u skladu sa Pravilnikom – rekao je ministar Šeranić na današnjem sastanku.

On je podsjetio da su uslovi koji su propisani Pravilnikom isti kao i u zemljama regiona i da su bazirani na stručnim principima, koji su veoma važni kada je u pitanju pružanje usluga za ovu osjetljivu kategoriju društva.

Takođe je naglašeno da, u konkretnom slučaju, korisnicima ove usluge nije uskraćeno niti ugroženo pravo na personalnu asistenciju, koje realizuje Centar za socijalni rad priznajući to pravo korisnicima koji ispunjavaju uslove koji su propisani odlukom lokalne zajednice. U Banjaluci, istovremeno, djeluju i drugi pružaoci ove usluge koju svi korisnici, koji ispunjavaju uslove, mogu da ostvare.

Predstavnici ovog Udruženja, kao pružaoci usluga personalne asistencije, naglasili su da nisu zadovoljni cijenom ove usluge, koju finansiraju lokalne zajednice, a koje su donijele odluku za pružanje ovog proširenog prava.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da nije organ nadležan za priznavanje prava na personalnu asistenciju korisnicima, nego se stara o tome da kao i ostale usluge socijalne zaštite i ova bude u skladu sa stručnim standardima, legislativom i u najboljem interesu korisnika, te je u tom smislu uvijek otvoreno za saradnju, stavljajući u prvi plan potrebe korisnika, što je i danas naglašeno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu