Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPREMNI NA OKUPACIJU RIJEKE” Italijanski neofašisti razvili trobojku usred grada, dvojica uhapšena

Svijet
Autor:

Foto: Wikipedia

Grupa italijanskih neofašista obilježika je 100. godišnjicu “okupacije Rijeke” ispred Guvernerove palate u tom gradu, razvijanjem trobojke kraljevine Italije.

Oni su poslali poruku da su “spremni da sami ustanu protiv cijelog svijeta”. Riječka policija je zastavu uklonila jutros i ocjenila da je riječ o provokaciji.

Oni su trobojku kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabrijele D'Anuncio okupirao taj grad 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italianski dnevnik Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

– Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, željeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Željeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umjesto da olakšava put okupatorima – rekao je jedan od članova grupe “Gli Idrualici”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrijelu D'Anunciju u Trstu.

– Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra – navodi se u saopštenju tog resora.

Mada je, navodi se, riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrijednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Nakon noćašnje akcije italijanskih neofašista, još dvije grupe su pokušale da urade isto danas tokom dana, ali ih je policija spriječila.

Kako navodi policija, uhapšena je dvojica muškaraca 19 i 55 godina starosti i nad njima se trenutno vrši kriminalna istraga.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO