Društvo

Sproveden novi tender: Verifikacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina počinje naredne sedmice

Verifikacija 100 respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina” trebala bi početi naredne sedmice, tačnije 12. februara, potvrđeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Sproveden novi tender: Verifikacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina počinje naredne sedmice
FOTO: KC NIŠ/PRIVATNA ARHIVA

Jedini uslov za to je da ne bude žalbi na izbor kompanije koja će obavljati verifikaciju, a koja je odabrana po novom tender, piše Klix.

Kako je potvrđeno, na tender je pristigla jedna ponuda, i to kompanije Verlab. Komisija koja je imenovana za provđenje postupka pregledala je juče ovu ponudu i ocijenila je pozitivno, te je izvještaj o tome uputila direktoru FUCZ.

Nakon toga počeo je teći žalbeni rok od pet dana. Iako je bio samo jedan ponuđač, ovaj rok je morao biti ostavljen.

Potpisivanje ugovora s Verlabom planirano je za 11. februar, pod uslovom da ne bude žalbi, a sam proces verifikacije mogao bi početi već narednog dana.

Podsjetimo da je 80 respiratora u BiH stiglo u aprilu prošle godine, a preostalih 20 je dopremljeno naknadno.

Skoro svi respiratori u međuvremenu su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, ali nijedan od njih nije u funkciji jer nije proveden proces verifikacije.

Na prvom tenderu takođe je izabrana kompanija Verlab ali verifikacija nije provedena a ugovor je istekao, pa je raspisan novi tender. U međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Prihvati notifikacije