Gradovi

SPS PRIJETI BOJKOTOM IZBORA U TESLIĆU Traže poništenje glasova iz inostranstva, evo NA KOGA SUMNJAJU (FOTO)

Opštinski odbor SPS Teslić poslao je dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Tužilaštvu BiH i Republičkom javnom tužilaštvu Srpske, u kome ih obavještavaju o uočenim malverzacijama prilikom registracije građana za glasanje iz inostranstva.

SPS PRIJETI BOJKOTOM IZBORA U TESLIĆU Traže poništenje glasova iz inostranstva, evo NA KOGA SUMNJAJU (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Teslić

U dopisu Socijalističke partije Srpske, koji je u posjedu Srpskainfo, kažu da imaju informacije da je zloupotrijebljeno više od 636 prijava, od ukupno 3.298 koliko je ostalo na spisku glasača izvan BiH.

– U razgovoru sa oštećenima došli smo do obrasca koji povezuje pojedine grupe birača s aktivnostima koje su dovele do zloupotrebe podataka. Po našim saznanjima, dokumenti su zloupotrebljavani od NN službenika Centra za socijalni rad Teslić, Dom zdravlja „Sveti Sava“ Teslić, Odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu Teslić, mikrokreditne organizacije „Mikrofin“, te pojedinih radnika auto-škola – piše u dopisu.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO
Dopis SPS

Kako se navodi, većina oštećenih lica je prijavljena na adrese u Srbiji, iako tamo nikada nisu boravili.

Pročitajte još

Koristili su neku od usluga pomenutih ustanova, kao što su dječiji doplatak, tuđa njega i pomoć, polaganje vozačkog ispita, borački dodatak i jednokratna pomoć boračkim kategorijama.

Dodaju da je veliki broj birača registrovan u Srbiji, a poslali su prijave iz drugih zemalja i imaju prebivalište u tim zemljama.

– Simptomatično je da se radi o najosjetljivijim kategorijama stanovništva, koje su nažalost zloupotrijebljene od strane lica čiji je posao briga o ovim kategorijama. Imajući u vidu da su kandidat za načelnika, kao i nosilac liste stranke za koju se smatra da je odgovorna za ovo, ljekari, to postavlja pitanje moralnosti, etičnosti, profesionalnosti i krivične odgovornosti. Pošto su razmjere zloupotreba ključne u određivanju konačnog rezultata izbora, ukoliko se po ovom pitanju ne oglase institucije CIK, SIPA, Tužilaštvo, bićemo prinuđeni da bojkotujemo izbore, ne prihvatimo izborne rezultate i svim drugim demokratskim sredstvima onemogućimo uspostavljanje na ovaj način „izabrane“ izvršne i zakonodavne vlasti u Tesliću – piše u dopisu SPS Teslić, čiji je kandidat za načelnika opštine Dragutin Škrebić.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dragutin Škrebić

Traže ponoštavanje glasova registovanih u inostranstvu, posebno onih koje se odnose na Srbiju, i procesuiranje odgovornih lica na osnovu prijava koje su podnesene CIK-u kroz proces registracije birača iz inostranstva.

Osim Škrebića, kandidati za načelnika Teslića su Dragan Bogdanić (SNSD), Milan Miličević (SDS) i nezavisni kandidat Konstantin Savić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije