Društvo

"Sputnjik V" još na aerodromu: Vakcine će biti ocarinjene kad uvoznik dostavi dokumentaciju

Carinska procedura uvoza vakcina "Sputnjik V“, koja je prije tri dana iz Rusije stigla na sarajevski Aerodrom, još nije okončana, potvrdili su za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Sputnjik V" još na aerodromu: Vakcine će biti ocarinjene kad uvoznik dostavi dokumentaciju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH, kaže da se i dalje čeka da uvoznik dostavi svu neophodnu dokumentacju za obavljanje carinskog postupka.

– Neophodno je da ovlašteni špediter podnese carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priloži svu potrebnu dokumentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, jer je riječ o interventnom uvozu – objašnjava Kovačević.

Prema njegovim riječima, čim bude podnesna carinska deklaracija za uvozno carinjenje i priložena sva neophodna dokumentacija za carinski postupak, carinska služba će vrlo brzo završiti postupak.

Pročitajte još

– Vakcine se nalaze u komori pod temperaturnim režimom – ističe Kovačević i dodaje da UIO još nema informaciju ko je uvoznik za pomenute vakcine.

– Taj podatak ćemo dobiti kada nam bude podnesena carinska prijava – kaže Kovačević.

Podsjetimo, u nedjelju uveče na Aerodrom Sarajevo iz Rusije je za Srpsku stiglo 2.000 doza vakcina „Sputnjik V“, namijenjenih za imunizaciju medicinara koji rade u kovid odjeljenjima.

U Institutu za javno zdravstvo RS nismo uspjeli da saznamo dokle je stigao postupak dopremanja vakcina u Srpsku, odnosno, kada bi imunizacija moglo da krene.