Svijet

“SRAM VAS BILO, MRCINE JEDNE” Opljačkale staricu i njenog bolesnog sina, a OVAKO SU OPERISALE

Sram vas bilo, mrcine jedne. Meni ste uzeli sve, rekla je Ružica Punčikar (86) nakon što je dala izjavu kao svjedok i oštećena osoba na Opštinskom sudu u Koprivnici.

“SRAM VAS BILO, MRCINE JEDNE” Opljačkale staricu i njenog bolesnog sina, a OVAKO SU OPERISALE
FOTO: PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA

Tamo su pred suca Krešimira Pavlovića u lisicama iz varaždinskog zatvora stigle Jagoda Horvat (52) i Marizela Oršuš. One se terete za razbojničke krađe u pokušaju i tešku krađu. Dok je opisivala kako su je osumnjičene “posjetile” u njenoj kući, Ružica Punčikar izlaganje prekidala suzama.

Živim od 190 KM penzije koliko mi je poštar juče donio, sa sinom koji zadnjih 20 godina ima Parkinsovu bolest. On prima 150 KM. Vama država mjesečno daje po 700 KM. Sramite se, kradete od 2010. godine kad ste prvi put suđene. Sramite se…. Od čega ću izdržavati sina koji ima 53 godine – rekla je vidno uznemirena opljačkana žena. Dok je osumnjičeni dvojac obasipala teškim riječima, Horvat i Oršuš, sjedile su s kamenim izrazom lica.

Odgovarajući na pitanje sudije, ispričala je kako nije vidjela pljačkašice kad su ušle u kuću, nego ih je srela na izlazu na stepenicama, te ih pitala šta tu rade. Nisu joj ništa odgovorile već su prošle stepenicama pored nemoćne starice, koja je dodala kako ih je mogla gurnuti niz stepenice na izlazu, ali nije.

– Nikome ne želim zlo. Uvijek smo drugima pomagali, a kud sve ovo vodi – zapitala se opljačkana žena koju je na sud jedva došla uz pomoć štaka. Opisala je kako je otišla u sobu i vidjela da su joj iz ormara odnijeli svu životnu ušteđevinu. Radi se o 5.000 KM.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Još potresnije je bilo svjedočenje Marije Petrić (95) koja je slijepa i gotovo nepokretna. Budući da se nije mogla popeti na drugi sprat suda, jer lift nije radio, njenu izjavu su uzeli u prizemlju.

– Kretala sam se hodnikom prema sobi kako bi uzela veš za pranje. Vrata su bila “zabravljena” pa sam pomislila da je nešto palo iza njih. Gurnula sam ruku iza vrata i napipala rukav bunde. Povikala sam ‘ko si, šta tu radiš?’, ali nisam dobila odgovor. Žena se odmaknula od vrata i pokušala bez riječi proći pored mene, ali sam ju osjetila i primila za kaput. Udarila me zatvorenom šakom u nos i lice i potom primila za prsa i bacila na pod – rekla je tihim glasom žena, pokazujući kako su je bacili na tlo.

Uspjela se nakon nekog vremena podignuti i  napipati štaku i izašla je u dvorište kako bi dozvala pomoć. Komšija, Vlado Peti, je na sudu ispričao kako je starica bila sva oblivena krivicu te je odmah zvao Hitnu i policiju. I ona je prije izlaska sa suda, rekla optužena da su lijenčine koje nemaju ni malo srama.

Dodala je da noćima ne može spavati iz straha i nikome ne otvara vrata. Kako policija nije dovela na sud trećeokrivljenu Anitu Zadravec, jer je rodila prije četiri dana, sudija Pavlović odredio je novo ročište za jesen. Zadravec je prevozila dvojac i čuvala stražu dok su “operisale” po kućama. Nakon što su svjedoci izašli iz sudnice okrivljena Jagoda Horvat je pitala sudiju kad će nju i Marizelu pustiti iz istražnog zatvora.

(24sata.hr)