Svijet

"Sraman čin, diplomatski fijasko" Predsjednica Komisije EU OSTALA BEZ STOLICE prilikom susreta sa Erdoganom (VIDEO)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ostala je bez stolice prilikom današnjeg susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a ova neugodna situacija ju je iznenadila.

"Sraman čin, diplomatski fijasko" Predsjednica Komisije EU OSTALA BEZ STOLICE prilikom susreta sa Erdoganom (VIDEO)
FOTO: GARDIAN NEWS/YOUTUBE

Nisu izostale osuđujuće reakcije na ponašanje domaćina.

Ovaj trenutak je snimljen, a list Guardijan piše da je bila i vidno ljuta. Naime, za susret u Ankari bile su pripremljene dvije stolice. Na jednoj je sjedio Erdogan, a na drugoj predsjednik Savjeta Evropske unije Šarl Mišel.

Po dolasku u prostoriju gdje su tri zvaničnika razgovarala, Fon der Lajen je morala sjesti na kauč udaljen od Erdogana i Mišela.

To se desilo prije trosatnog razgovora čija je tema bila i prava žena u kontekstu povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. U Gardijanu su konstatovali da Mišel nije pokazao žaljenje zbog neugodnosti u kojoj je bila Fon der Lajen.

Njen portparol je izjavio da je ova neugodnost još više podstakla da se pozabavi pitanjem ravnopravnosti polova tokom razgovora koji je uslijedio.

Napomenuo je da je predsjednica Evropske komisije i predsjednik Savjeta EU uvijek imaju isti protokol prilikom zajedničkih susreta i da će se pobrinuti da se ovako nešto ne ponovi. Smatra da je ispravno što je odlučila da se sastanak desi uprkos neugodnosti.

Komentar je tražen i od Mišelovog portparola, ali komentara nije bilo.

Predstavnik evropskih parlamentaraca okupljenih u Grupu socijalista i demokrata Garsija Perez je preko Tvitera poručio da je ovo sraman čin prema Fon der Lejen. Bivša evropska komesarka Violeta Bulc je takođe na Tviteru istakla da je riječ o diplomatskom fijasku, prenosi Klix.