Društvo

SRBI ISTAKLI PANO “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”

Srbi sa sjevera Kosova će u znak protesta zbog jednostrano donesene odluke vlasti samoproglašene republike o zabrani kretanja vozila sa srpskim tablicama po Kosovu i Metohiji, nastaviti sa blokadom administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, prenijeli su Srni srpski izvori iz Leposavića i Zubinog Potoka.

SRBI ISTAKLI PANO “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”
FOTO: BUNT_KOSMET/INSTAGRAM/SCREENSHOT

I na jednom i na drugom prelazu nezadovoljni Srbi su postavili šatore u kojima će provesti noć, a u blizini prelaza Jarinje sa kosovske strane istaknut je pano na kome piše “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”.

Situacija je za sada mirna, ali su prisutne velike tenzije, posebno zbog velikog broja pripadnika ROSU opremljenih dugim cijevima, bornim vozilima i drugim borbenim sredstvima, javio je dopisnik Srne.

Pročitajte još

Malobrojni Srbi koji su iz Kosovske Mitrovice stigli u centralni dio Kosova svjedoče da je vidno pojačano prisustvo KPS i KFOR-a na putu od Kosovske Mitrovice do Vučitrna.

Iz Kosovske policijske službe (KPS) Srni je rečeno da su na svim prilaznim putevima sjeveru Kosova i na putnim pravcima koji od južne Kosovske Mitrovice vode ka Jarinju i Brnjaku raspoređene dodatne snage policije i specijalne jedinice ROSU.

U primjeni je poseban operativni plan koji je izdao ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Dželjaj Svečlja koji je stupio na snagu sinoć u ponoć, prema kojem je blizu 400 pripadnika KPS uključujući i pripadnike ROSU raspoređen na kontrolnim punktovima ili je u pripravnosti u bazi KPS u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Prihvati notifikacije