Digitalna Srpska

Srbija dio svemirskog programa: Lansiranje satelita u orbitu do kraja godine, a raketa će ponijeti i nešto vrlo posebno

Komitet za razvoj svemirskog programa Srbije, zajedno sa kolegama iz Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope (SESA) i partnerima iz Indije lansiraće zajednički satelit u orbitu do kraja godine.

Srbija dio svemirskog programa: Lansiranje satelita u orbitu do kraja godine, a raketa će ponijeti i nešto vrlo posebno
FOTO: ART STUDIO TSK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Komitet je ovim povodom pozvao svu djecu regiona da dostave svoje crteže, kako bi bili poslati u svemir.

Satelit INDO SESA jedan je od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije, a jedan od njih dodijeljen je SESA.

U saopštenju ovog komiteta navodi se da je na nivou SESA donijeta odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj istorijski projekat, a posebna, dodatna misija zajedničkog satelita nosi naziv “Šaljemo dečiju maštu u svemir”.

Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad o temi svemira, fotografišu i pošalju nadležnoj organizaciji u svakoj SESA članici – BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Pročitajte još

Komitet za razvoj svemirskog programa poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, vaspitače, nastavnike, profesore da informišu djecu o ovoj kampanji i načinu učešća.

Kampanja traje do 1. decembra, a svi tehnički detalji nalaze se na sajtu Komiteta.

Sve što bude poslato biće objavljeno na sajtu SESA, smješteno u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine.

Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o učešću, a uvid u materijal biće neprestano javno dostupan.

– Tako će radovi naših mališana stići i do svemira – navodi se u saopštenju Komiteta za razvoj svemirskog programa Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa Dušan Radosavljević rekao je da je ovaj komitet ponosan na činjenicu da je u ovaj istorijski događaj i poduhvat uključen cijeli region, jer učestvuju djeca iz svih SESA zemalja.

– Naša djeca i mi treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo saradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratiće ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih – rekao je Radosavljević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije