Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRBIJA POMAŽE SRPSKOJ Stigla medicinska oprema za borbu protiv virusa korona (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Banjaluku je večeras iz Srbije stigao prvi kontingent pomoći Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona.

U kontingentu se nalazi pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočara i 50.000 rukavica, te lijekovi.

Kontingent pomoći dočekali su Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Dodik je izjavio za RTRS da je pomoć koju je Srbija uputila Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona veoma važna i da je upućena zahvaljujući angažmanu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ovo je prva pošiljka, dolazi deset respiratora. Bez ličnog angažmana predsjednika Vučića ne bi bilo ove pomoći. Čuo sam se večeras s njim pet puta, interesovao se da li je pomoć stigla. On je jednom rekao – “dok je Srbije biće i Republike Srpske” – istakao je Dodik i dodao da se očekuju još dvije do tri pošiljke pomoći iz Srbije.

Dodik je rekao da je pošiljka neopravdano duže zadržana na granici. Naveo je da će dobijena pomoć sutra biti proslijeđena domovima zdravlja u Srpskoj.

– Uz pomoć koju dobijamo, namjeravamo da nabavimo 500 respiratora – istakao je Dodik.

On je naglasio da je veoma bitno da se građani pridržavaju donesenih mjera.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković zahvalio je večeras u Banjaluci za pomoć Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću u medicinskom materijalu koja je upućena Srpskoj za borbu protiv virusa korona.

Višković je večeras prilikom dočeka kamiona sa pomoći novinarima izjavio da je pomoć Srbije, više nego značajna za zdravstveni sistem u Srpskoj.

– U ime Vlade zahvaljujem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za pomoć. Ovo je potvrda dobrih veza i saradnje Srbije i Srpske”, naveo je Višković.

Višković je naglasio da će Srpska znati da cijeni ovu pomoć, koja je prva pomoć za Srpsku, te da je baš to važno – što prva pomoć dolazi iz Srbije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će donacija koja je stigla večeras iz Srbije pomoći Srpskoj u realizaciji trećeg segmenta borbe protiv širenja virusa korona, a to je jačanje kapaciteta dijagnostike i liječenja i u ime svih zdravstvenih radnika Srpske zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rukovodstvu Srbije za ovu pomoć.

Šeranić je istakao da je ova donacija veoma vrijedna i da će sutra, prema planu i prioritetima, krenuti distribucija zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

On je naveo da se prave planovi reorganizacije bolnica u Republici Srpskoj i preraspoređivanja kapaciteta, jer ima bolnica kojima određeni stručnjaci u narednom periodu neće trebati, pa će oni biti raspoređeni gdje je trenutno najveća potreba.

– Na ovakvu epidemiju se teško pripremiti, iz faze u fazu sagledavamo ono što je potrebno. U ovom momentu od opreme to su zaštitna odijela, maske, rukavice, viziri, naočare za zaštitu zdravstvenih radnika kako bi mogli liječiti pacijente, a da bi pružili adekvatnu pomoć pacijentu prioritetne stvari su respiratori, lijekovi, te i opremanje ostalih kapaciteta kao što su operacione, porođajne sale i drugi smještajni kapaciteti – rekao je Šeranić novinarima večeras u Banjaluci prilikom dočeka donacije iz Srbije.

On je istakao da se, jačanjem prostornih kapaciteta, jačaju i kapaciteti kroz opremu i izrazio nadu da će ova epidemija biti dovedena do kraja sa što manje posljedica.

Šeranić je dodao da je veoma zadovoljan sa donacijom koja je večeras stigla iz Srbije, posebno kada je od prijatelja kao što je Srbija, te podsjetio da na tržištu u ovoj situaciji veoma teško doći do medicinske opreme.

(Srna, RTRS)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO