Hronika

"Srce mi je izgorjelo za njima" Majka ubijenog Gorana Đokića u suzama primila vijest o DOŽIVOTNOJ KAZNI za ubicu njenih najmilijih

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je kaznu doživotnog zatvora Goranu Džoniću koji je ubio tročlanu porodicu Đokić u ataru sela Moravac.

"Srce mi je izgorjelo za njima" Majka ubijenog Gorana Đokića u suzama primila vijest o DOŽIVOTNOJ KAZNI za ubicu njenih najmilijih
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RINGIER

Suza nemam više da plačem, ne mogu ovu bol više da istrpim. Jedva stojim na nogama, srce mi je izgorjelo za njima. Kakav doživotni zatvor…

Ovim riječima je Stojanka Đokić, majka ubijenog Gorana Đokića, prokomentarisala potvrđivanje doživotne kazne penzionisanom vatrogascu Goranu Džoniću (59) iz Moravca koji je ubio njenog sina, snaju i unuku.

– Ovo i u ratu nije bilo. Da ih ubije, da ih zapali, da ih opljačka, pa kola da mu zapali, kuću mu zatvori, uništi ih skroz. On je Goranove podatke sve znao, drugom nikome moj sin ne bi stao kolima uveče na putu. On je znao da ima pare, da je sakupljao za moju Liku da joj kupi stan, da je skući. Dolazio im je i u kuću, i kod Gorana u mjenjačnicu. Dođe pa sjedi po dva sata. Od Gorana je pare uzimao kao da su njegove bile. I kako mu je vratio… Brat od ujaka, blizak rod… Strašno i prestrašno – priča za Blic baka Stojanka kroz suze, jedva čujnim i drhtavim glasom.

Od smrti sina, snaje i unuke koji su brutalno ubijeni prije dvije i po godine u ataru Moravca, kada su iz njene kući krenuli ka svom stanu u Aleksincu, starica je neprekidno u suzama.

– Teško mi je bez njih, teško je, nema se gdje. Nedostaje mi i Goran i Gordana, ali najviše mi je za moju Lidiju krivo. Moja Lika, mlada, zelena, još život nije proživila. Ne spavam ni noć ni dan. Lidija ni mrava nije zgazila. Srce me boli, malo li mu je kafa skuvala? Kad Džonić dođe kod nas traži: „Lidija napravi mi kafu, onu moju“. Neće svаku kafu gospodin da pije. Posebna rakija, posebna kafa za njega. Eto kako im je za dobro im vratio. Ubijeni su ni krivi ni dužni, za svoje pare – priča plačući baka Stojanka.

Džonić je pred Višim sudom u Nišu oglašen krivim da je iz koristoljublja počinio teško ubistvo kako bi došao do novca za vraćanje duga od 10.000 evra koje je pozajmio kako bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova.

Pročitajte još

Sud je rekao – kriv je!

On je 27. septembra 2021. godine poslije ponoći brata od ujaka Gorana (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i kćerku Lidiju (26), zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i preteći pištoljem primorao da odu do mjesta zvanog “Dudin gaj” gdje ih je ubio, a njihova tijela zapalio.

“Pasat” je odvezao u okolinu Tešice gdje je uzeo oko 40.000 evra u raznim valutama iz gepeka, a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

Molba za uslovni otpust

Vijeće Višeg suda kojim je predsedavao sudija Mirko Drašković osudilo ga je 13. juna 2023. godine na kaznu doživotnog zatvora. Džonić se žalio na presudu ali je Apelacioni sud u Nišu 17. januara 2024. godine potvrdio riješenje Višeg suda u Nišu čime je presuda postala pravosnažna.

Apelacioni sud je, inače, preinačio samo dio presude Višeg suda kojom je Džoniću vrijeme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu doživotnog zatvora, dok je u ostalom dijelu žalba njegovog branioca odbijena, a presuda potvrđena.

Uračunavanje pritvora u kaznu doživotnog zatvora urađeno je kako bi se precizirao datum od kada Džonić može da podnese molbu za uslovni otpust, a to je po zakonu tek posle 27 godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije