Banjaluka

SREĆAN DIVAN DAN KIKO! Mališani iz Banjaluke čestitali rođendan maloj žirafi u Africi 

Čestitka puna ljubavi i pozdrava otputovaće iz Banjaluke u daleku Keniju, jednoj “malenoj” žirafi koji slavi treći rođendan.

SREĆAN DIVAN DAN KIKO! Mališani iz Banjaluke čestitali rođendan maloj žirafi u Africi 
Foto: Privatna arhiva

Djeca iz nekoliko banjalučkih vrtića stekla su pravog četvoronožnog prijatelja u Africi, žirafu Kiko koja je nažalost ostala bez roditelja i odrasta u prihvatilištu za slonove, zbog čega su joj poslali najslađe zagrljaje iz grada na Vrbasu. 

Sve ih je zbližilo udruženje “Kiko” koje nastoji da priču o iskrenom drugarstvu i ovoj jedinstvenoj životinji približi mališanima širom BiH. Tatjana Marković, koja radi i živi u Banjaluci, sasvim slučajno postala je Kikova nova majka.

Obožavam žirafe cijeli život, kao mala sam im se divila ali nikada nisam ni sanjala da će ta moja ljubav postati opipljiva. Ove godine iz prihvatilišta u Keniji su me obavijestili da imam jako dobrog prijatelja koji mi je usvojio životinju koju volim, posebnu i punu kontradiktornosti-žirafu Kiko – priča Tatjana, koju je ovaj nenadani poklon podsjetio na djetinjstvo i inspirisao da našim najmlađima dočara sudbinu najvišeg bića na planeti. 

Ona je uz “armiju” drugara osnovala udruženje i organizovala pilot radionice za predškolce kako bi im pokazala kako živi njihov vršnjak u Africi, a djeca su ovog petka, ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, za Kika napravila veliku razglednicu.

– Približili smo djeci činjenicu da je on sam, da nema mamu i tatu, da živi sa drugačijima od sebe u prihvatilištu, i djeca su pokazala nevjerovatnu empatiju. Kiku je juče bio rođendan i htjeli smo da mu zahvalimo što je došao do BiH tražeći drugare, naučio nas kakve su to životinje i podijelio radost sa nama, a pošto smo mi mali, jedino što možemo da mu pošaljemo jeste ljubav. Zamolićemo i njih u Keniji kada dobiju čestitku da nam se jave i snime Kika – govori mama Tanja.

Kako pojašnjava cijeli projekat nikao je iz najbolje namjere i pravog prijateljstva i što je najvažnije izazvao emocije kod najmlađih.

– Moji drugari su se rado uključili u priču, jedan je izradio lik žirafe kroz bojanku, drugi su nam donirali materijal, platno, majice za djecu, sokiće, i želimo od srca da im se zahvalimo za pomoć. Cilj nam je da ovu priču čuje što više djece, jer je stvarno nikla iz čiste ljubavi, i nadamo se da će i drugi kada je čuju, pridružiti se i podržati nas kako bi ovaj projekat mogao i dalje da se razvija i dopre do srca najmlađih – zaključila je predsjednica udruženja “Kiko”.

Kiko i drugari

Udruženje koje je pokrenulo Aktivnost “Kiko i drugari” ima za cilj obilazak, predškolskih ustanova, obdaništa, i svih institucija koje su za djecu uzrasta od 3 do 6 godina u svrhu očuvanja i upoznavanja djece sa životinjama koje nemaju priliku vidjeti i upoznati u našem okruženju. Neke od tih životinja se nalaze na listi za odumiranje, jedna takva egzotična životinja je žirafa, koju nemaju priliku vidjeti u RS/BiH, a prepoznatljiva je svoj djeci i ona je simbol udruženja kao i ovog projekta.

– Naše zalaganje je tu kako bi smo sačuvali značaj na životinje koje nemamo u našem okruženju te upoznali našu najmlađu populaciju sa različitim vrstama životinja, kao što je u ovoj priči Žirafa. Želimo upoznati mališane sa Kikom, koji je drugarski za njih pripremio radionice i edukativni blok o životu Žirafa – napominju iz udruženja.

Projekat “Kiko Drugari” kroz rad sa najmlađima donosi podsticanju altruizma, multikulturalnosti i motivacije za zaštitu životne sredine kod djece predškolskog uzrasta, istovremeno doprinjošenju zajednici, a posvećivanjem pažnje najmlađoj populaciji dajemo priliku da iznjedrimo lidere za budućnost. Dodatni aspekt je povezivanje djece sa drugim organizacijama civilnog društva koje djeluju o oblastima dječijih prava i zaštitu životne sredine.