Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sretko Kalinić nije želio da priča o UBISTVU U BUDVI

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Nekadašnji član kriminalnog zemunskog klana Sretko Kalinić, poznat po brutalnostima, odbio je da razgovara sa crnogorskim istražiteljima o ubistvu Gorana Pejovića u Budvi, navodi se u odgovorima koji su “Vijestima” dostavljeni iz Višeg državnog tužilaštva.

– Po zamolnici upućenoj nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije, u dva navrata je obavljeno saslušanje S. K. na okolnosti izvršenja krivičnog djela u prisustvu tužioca ovog tužilaštva i isti se oba puta koristio svojim zakonskim pravom da ne iznosi odbranu – piše u odgovoru iz Tužilaštva, prenosi Blic. Kalinić je, prema sumnjama istražitelja, Pejovića ubio u Budvi 11. avgusta 2008. godine, ali slučajno. Metak je, navodno, bio namijenjen Budvaninu Ivanu Deliću. Nadležni, međutim, još nisu utvrdili zbog čega i po čijem nalogu je trebalo da bude ubijen.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici objašnjavaju da optužnica protiv Kalinića još nije podignuta.

– I dalje se prikupljaju dokazi relevantni za donošenje odluke u ovoj krivično-pravnoj stvari – piše u odgovorima dostavljenim “Vijestima”.

Gost u kafiću ubijen greškom

Kao ubicu Pejovića, istražitelji su Kalinića zvanično označili još u januaru 2016. godine. Tada je na konferenciji za medije saopšteno da je budvanska policija preduzela brojne radnje na osnovu kojih je tužiocu podnijet poseban izvještaj kao dopuna krivične prijave po nepoznatom počiniocu protiv Kalinića zbog sumnje da je 11. avgusta 2008. godine u Budvi iz vatrenog oružja ubio Pejovića.

– Ubrzo su dobijeni podaci koji su ukazivali da je upravo Kalinić izvršilac ovog krivičnog djela, a da je tom prilikom meta bila druga osoba koja je sjedela za susjednim stolom, ali da je izvršilac zbog sličnosti sa garderobom pokojnog Pejovića, pozicije sjedenja i pogrešnog navođenja logistike zamijenio metu. Međutim, za procesuiranje je bilo neophodno obezbijediti odgovarajući nivo dokaza – saopšteno je tada iz policije, piše Blic.

Nikšićanin je ubijen u bašti budvanskog lokala “Palma”. Delić je sjedio za susjednim stolom. Prije nego je ispalio smrtonosne hice, ubica je kazao: “Ovo ti je pozdrav iz Beograda”. Očevici su ispričali da je to bio bradati muškarac srednjih godina, obučen u kariranu košulju, duge crne kose, sa slamenim šeširom na glavi.

Kalinić je prije sedam godina hvatskim istražiteljima priznao da je trebalo da likvidira Delića, ali da je greškom ubio muškarca koji je tog dana bio slično obučen kao i njegova meta. Tada je navodno kazao i po čijem nalogu je trebalo da ubije Delića. Kasnije je povukao svoje priznanje.

Kalinić je u zatvoru Zabela zbog više krivičnih djela, između ostalog, i zbog učešća i u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Njegove bivše “kolege” u srpskom medijima tvrde da je bio glavni egzekutor zemunskog klana, da je bio brutalan prema žrtvama i da su ga zbog toga svi zvali Zver.

On trenutno boravi u strogočuvanom sedmom paviljonu požarevačkog zatvora, a da bi prekratio dane, kako su pisali pojedini mediji, bacio se na književnost i to na djela Dostojevskog, Paula Koelja i Dejana Lučića.

Kriminalna karijera Sretka Kalinića započeta je još u vrijeme zemunskog klana, kada je bio njihov glavni egzekutor. Prije toga, radio je u piljari kao drvosječa, a prema nekim podacima, sa pripadnicima klana koji su ga angažovali upoznao se na jednoj slavi u Medveđi, gdje je Kalinić pričao o svojim iskustvima iz rata.

Međutim, nadimak “Zver” dobio je nešto kasnije, kada je svojim žrtvama činio nezamisliva zlodjela, čak i nakon što ih ubije.

Foto: Profimedia

Tako je na suđenju za ubistvo Milana Jurišića u Španiji svjedočio Miloš Simović, Sretkov kolega iz klana, rekavši da je do sukoba između Jurišića i Kalinića došlo najvjerovatnije zato što je Jurišić bio sa njegovom ženom.

On je još ispričao da je u stanu u kom se dogodio zločin bio i osuđeni Luka Bojović, te da je on prvi nasrnuo čekićem na Jurišića. Nakon što su ga ubili, počelo je iživljavanje.

– Tijelo je stavljeno na ćebe i odneto u kuhinju gdje su ga isjekli. Kada ga je isekao, Bojović je tijelo ostavio u frižideru. Bilo je već 11 sati uveče i nije želio da pravi buku i narušava kućni red – objasnio je Kalinić potvrdivši riječi Simovića.

Sutradan se morbidna priča nastavila. Kalinić je kupio mašinu za mljevenje mesa, a Vladimir Milisavljević se ponudio da mu pomogne.

– Počeli smo da ga meljemo, ali mašina se pokvarila, jer je Jurišić imao metak u tijelu, pa se zaglavio. Morali smo da nabavimo drugu mašinu, pa smo nastavili sa poslom – opisao je Kalinić. Pojedini navodi govore i da su od samljevenog mesa napravili gulaš koji su sami pojeli.

Od atletičara do plaćenog ubice

Inače, Kalinić je rođen u Zadru, a kao mali bavio se atletikom. Kada je uhapšen u Hrvatskoj, policajcima je pričao o svojim sportskim uspjesima, a hvalio se kako je mogao da pređe 100 kilometara pod punom vojnom opremom. Priznao je 20 ubistava, između ostalih i likvidacije Ninoslava Konstantinovića i pomenutog Milana Jurišića, kao i Zorana Vukojevića Vuka, svedoka saradnika u procesu protiv ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

(Blic)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO