Iz našeg ugla

Srljanje

Zahtjevi za novo brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, koji je juče predala opozicija, vjerovatno će biti odbijeni kao preuranjeni.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Onaj ko podnosi prigovore trebalo bi da poznaje Izborni zakon, a on kaže da će Centralna izborna komisija BiH razmatrati zahtjev samo ako je podnesen u roku od tri dana nakon objave izbornih rezultata.

U trenutku podnošenja prigovora, izborni rezultati za predsjednika Srpske još nisu objavljeni jer još nisu prebrojani svi glasovi. Baš kao i u izbornoj noći, opozicija srlja, a razloge znaju samo oni. Čak im je po prirodi nestrpljivi Draško Stanivuković zamjerio na nestrpljenju.

Ali, sve i da jučerašnji prigovori odmah budu prihvaćeni i razmotreni, nije najjasnije čemu onda za danas zakazani protesti u Banjaluci. Ako ste legalisti, zašto ne čekate da CIK prebroji glasove, da razmotri žalbe, pa da tek onda pozovete narod na ulicu? Pod uslovom da i nakon toga vjerujete da ste pokradeni.

Sve drugo je konfuzno (prvo su tražili poništenje izbora, a sada novo brojanje), kontradiktorno, pa čak i kontraproduktivno, jer može da preraste u nemire, umjesto da se svaki izborni ciklus penjemo stepenicu više ka nadogradnji demokratije. Naravno da je protest dio tog sistema, zagarantovano građansko pravo, ali tek kada nema drugog načina. U ovom slučaju, svi drugi načini još ni izbliza nisu iscrpljeni.

Pročitajte još

Svako ko je u nedjelju uništio ili dopisao makar jedan glas, bilo kome, mora da odgovara. Počev od onih koji su u TV kameru priznali da su Jeleni Trivić upisali nula glasova iako su znali da ih je na tom mjestu dobila više od 100. Takav bezobrazluk može da izrodi samo pripadnost višedecenijskoj vlasti i, u okviru nje, fami o nepogrešivosti, nepobedivosti i sili.

Isto tako, ne smijemo zatvoriti oči ni pred sličnim optužbama da su kadrovi PDP u Banjaluci dopisivali glasove svojim kandidatima za poslanika. I ko zna šta se još dešavalo. Ako se borite za pravnu državu, prvo počistite svoje redove. U suprotnom, gubite kredibilitet da se predstavljate kao alternativa i kao budućnost. Bilo na ulici, ili van nje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu