Politika

“Srpska na prvom mjestu” Ivanić i Crnadak za Srpskainfo o rezoluciji PDP

Razvoj i jačanje Republike Srpske, kao garanta opstanka i budućnosti našeg naroda na ovim prostorima, predstavlja apsolutni prioritet svih politika i strategija djelovanja PDP.

“Srpska na prvom mjestu” Ivanić i Crnadak za Srpskainfo o rezoluciji PDP
FOTO: S PASALIC/G SURLAN/RINGIER

Rekao je ovo za Srpskainfo počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić, govoreći o Rezoluciji o provođenju programskih načela i ciljeva Partije demokratskog progresa, pod nazivom „Srpska na 1. mjestu“. Sabor PDP, podsjećamo, održaće se sutra u Banjaluci.

– PDP je spreman za dijaloge u BiH, regionu i svijetu, ali uvijek ističući da su Republika Srpska, njena teritorija, nadležnosti, imovina, ustavnopravni položaj, institucije i svi mehanizmi zaštite, poput entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa, crvena linija preko koje nikad nećemo preći – kaže Ivanić.

Ističe da je potrebno da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama imaju aktivnu ulogu, da su uvijek prisutni na svim pozicijama predviđenim Ustavom i zakonima, jer se samo tako mogu obezbjediti sva zagarantovana prava i zaštita interesa Republike Srpske.

– O tome mogu govoriti i iz svog iskustva, prije svega na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH, kada sam, bez galame i tenzija, učestvovao u svim procesima i isključivo proaktivnim, pravovremenim i dobro osmišljenim djelovanjem uspio da za Republiku Srpsku i Srbiju pobijedim u procesu revizije presude BiH protiv Srbije koju je pokrenuo tadašnji bošnjački član Predsjedništva. Da je uspio u svojim namjerama, političke i materijalne posljedice po Srpsku i Srbiju bi bile ogromne. Ono što je manje poznato jeste da su mojim djelovanjem iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika povučeni strani članovi, a odluke se mogu donositi samo konsenzusom sva tri člana, čime je obezbijeđeno da srpski član nikada ne može biti preglasan – kaže Ivanić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Počasni predsjednik PDP ističe da je u skladu sa takvim djelovanjem PDP, ali i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, Rezolucija predvidjela i da će se svi predstavnici PDP zalagati za što hitniji odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kao i zatvaranje OHR.

– Na polju međunarodnog djelovanja, prema Rezoluciji PDP, u centru pažnje biće razvoj odnosa sa Republikom Srbijom, te intenzivan rad na ostvarivanju glavnog spoljnopolitičkog cilja Republike Srpske, a to je njena integracija u Evropsku uniju. Bićemo posvećeni razvoju odnosa u regionu, jer samo dugotrajan mir i konstantan dijalog garantuju bolju budućnost za sve narode i države ovog dijela Evrope, a Republika Srpska treba da bude snažan regionalni faktor stabilnosti. Ni Republika Srpska ni srpski narod nemaju nikakav interes da sebi prave neprijatelje po svijetu, niti su nam potrebne stalne krize i tenzije – kaže Ivanić.

Dodaje da će ekonomske aktivnosti PDP biti usmjerene na obezbjeđivanje boljih uslova za investiranje, obuzdavanje nekontrolisanog zaduživanja, stabilizaciju javnih finansija, uvođenje reda u rad javnih preduzeća, dinamičniju i olakšanu privrednu aktivnost i čitav niz drugih radnji i mjera, čime se može stvoriti ambijent za stabilan i kontinuiran rast bruto domaćeg proizvoda za 5 do 6 odsto svake godine.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je rezolucija predvidjela niz smjernica i konkretnih mjera koje će biti okosnica daljeg djelovanja stranke.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Definisali smo i konkretne ekonomske ciljeve, način djelovanja institucija koji mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima, antikoruptivne mjere, mjere demografske obnove, odnosa prema boračkim kategorijama, obrazovanju, istraživanjima, kulturi, poštovanju prava svakog pojedinca u našoj zemlji – kaže Crnadak.

Ističe da su preduslovi za ozdravljenje i napredak društva jake, nazavisne i slobodne institucije, te borba protiv korupcije.

Pročitajte još

– Vratićemo povjerenje u institucije sistema u Republici Srpskoj, te obezbjediti da kod nas nikad više ne vlada pojedinac umjesto institucija. Zalagaćemo se za pooštravanje krivičnih sankcija za korupciju i za detaljno ispitivanje, oporezivanje i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Narod očekuje da se što veći dio ukradenog novca vrati u budžet i zato ćemo insistirati da se provedu finansijske istrage i prate tokovi novca prilikom svih izvršenih većih javnih nabavki, kontrolišući svaki sumnjivi konsalting ugovor, konekcije sa „offshore“ firmama, veće gotovinske isplate i slično – rekao je Crnadak.

Kaže da će sređivanje stanja u javnim preduzećima donijeti brze efekte, jer su korupcija i nepotreban odliv novca kroz njihove sumnjive poslove ogromni. Navodi da PDP mora uraditi sve da se vrati povjerenje u znanje, učenje i vrednovanje ljudi po onome šta i koliko znaju, a ne kojoj stranci pripadaju.

– Zato važan segment našeg djelovanja i u narednom periodu moraju biti promjene u oblasti obrazovanja. Predlagaćemo i konkretne mjere u samom obrazovnom procesu, poput one o smanjenju broja obaveznih, a povećanja broja izbornih predmeta. Moraju se preduzeti i mjere koje će obezbjediti jaču korelaciju obrazovnog sistema sa privredom i tržištem. Takođe, demografska slika nam je sve lošija, masovno iseljavanje se odvija neprestano, posebno u poslednje vrijeme. PDP i za ove probleme nudi konkretna rješenja. PDP će učiniti sve da u približi Republiku Srpsku jednom modernom društvu, digitalizovanom, konkurentnom i u skladu sa svim evropskim i svjetskim trendovima – poručuje Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije