Politika

Srpska ne može da SPASI IZBORE: Dodik predlaže kako da se obezbijedi dio novca, ali zakon je jasan

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predlaže da Republika Srpska obezbijedi svoj dio sredstava za opšte izbore i doznači Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je odmah otvorilo raspravu u javnosti da li bi ovo moglo pomoći da ne dođe do odgađanja izbora, o čemu se sve više priča.

CIK BiH drži konferenciju za medije
FOTO: SRNA

Nakon što su propali pokušaji da se usvoji budžet BiH i tako obezbijede neophodna finansijska sredstva za održavanje opštih izbora, a Savjet ministara na posljednjoj vanrednoj telefonskoj sjednici nije postigao konsenzus da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje izbora, kako je to tražila CIK BiH, stigao je Dodikov prijedlog da Srpska obezbijedi dio sredstava kako ne bi došlo do odgađanja izbora.

FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT

Za razliku od Dodika, šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, otišao je korak dalje pa predložio da Srpska sama organizuje izbore na svojoj teritoriji!?

– Nama nikako ne odgovara odgađanje izbora u oktobru. To smo jasno pokazali i glasanjem da se obezbijede sredstva za finansiranje izbora – istakao je Žunić.

Komentarišući zahtjev opozicije da se sazove posebna sjednica NSRS kako bi se osudio potez ministara HDZ u Savjetu ministara, zbog kojih je propao pokušaj da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje izbora, Žunić je rekao da ne vidi smisao te posebne sjednice osim “da svi zajedno donesu odluku da se izbori održe na nivou Republike Srpske”.

– Da obezbjedimo finansijska sredstva i da Republička izborna komisija provede te izbore. Dejton i jeste definisao da je izborni proces nadležnost entiteta – rekao je Žunić.

Bivši član CIK, Vehid Šehić, iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, poručuje da je Izborni zakon BiH jasan – institucije Bosne i Hercegovine su te koje moraju obezbjediti neophodna finansijska sredstva za odražavanje izbora.

FOTO: KLIX/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: KLIX/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

On ističe da pozdravlja dobru volju Republike Srpske da finansira dio izbora, ali tvrdi da tako nešto nije moguće.

– Bio je jedan takav slučaj kada je Republika Srpska uplatila novac CIK nakon smrti tadašnjeg predsjednika Milana Jelića. Trebali su se održati prijevremeni izbori za predsjednika Republike Srpske i RS je uplatila novac na račun CIK. Međutim, CIK ta sredstva nije mogla koristiti i vratila ih je u budžet Republike Srpske, jer bi korištenjem tih sredstava bio prekršen zakon – tvrdi Šehić u izjavi za Srpskainfo.

Dodaje da entiteti ne mogu preuzeti odgovornost države i institucija BiH, u konkretnom slučaju, Savjeta ministara.

Pročitajte još

– Ovdje je isključiva odgovornost na Savjetu ministara, sve ostalo bi bio cirkus – zaključuje Šehić.

Da je finansiranje izbora u nadležnosti institucija BiH vidljivo je i iz Izbornog zakona BiH u kojem stoji da se „u budžetu BiH osiguravaju sredstva za osiguranje obavljanja ovlaštenja CIK“.

– U budžetu entiteta i kantona osiguravaju se sredstva za obavljanje ovlaštenja izbornih komisija entiteta/kantona u skladu sa odlukom CIK kojom se utvrđuje nadležnost ovih izbornih organa – navodi se u Izbornom zakonu.

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, ističe da je Dodikov prijedlog neiskren, te da je riječ o klasičnom „iživljavanju nad institucijama ove zemlje“.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Dodik je dio vlasti i koalicije koja sve drži pod kontrolom i neka sa svojim prijateljima iz HDZ i SDA ispuni zakonsku obavezu finansiranja izbora. Ako su mogli imenovati predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoranu Tegeltiju, ministre Biseru Turković, Sifeta Podžića, Vojina Mitrovića, Stašu Košarca, ambasadore i direktore, neka i ovo završe – poručuje Borenović.

Poništeni tenderi

Zbog neusvajanja odluka o osiguravanju sredstava za izbore CIK je juče poništila pojedine ranije raspisane tendere. Članovi CIK su upozorili da vrijeme curi, te da sredstva moraju biti osigurana do danas. Predsjednik CIK, Suad Arnautović, istakao je da su, osim, što nisu osigurana sredstva za izbore, dostavljene ponude zbog inflacije drastično veće nego što je predviđeno prvobitnom planom.

Juče je jednoglasno usvojen prijedlog o poništenju postupka za štampanje i pakovanje privremenih i konačnih biračkih spiskova, štampanje koverata i oznaka za biračka mjesta, štampanje obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije i Glavni centar za brojanje i štampanje postera za biračka mjesta i izborne komisije, izradu fascikli sa vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata. Osim toga, poništen je prijedlog odluke o poništenju postupka nabavke ambalažnog materijala (PVC vreće) za biračka mjesta i skladište CIK.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije