Politika

„Srpska ni Federacija ne postoje izvan BiH“ Ambasada poručuje Dodiku da SAD neće stajati po strani dok on stvara „paralelni izborni sistem“

Ambasada SAD poručila je da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema u Republici Srpskoj bilo protivustavno i antidejtonsko, ali i da bi lišilo biračke u RS temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

„Srpska ni Federacija ne postoje izvan BiH“ Ambasada poručuje Dodiku da SAD neće stajati po strani dok on stvara „paralelni izborni sistem“
FOTO: SRNA

Bilo kakvi izbori provedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem, naveli su iz Ambasade.

Ističu da su SAD bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da „podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto“.

Pročitajte još

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj odcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati. RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje – navodi se na X nalogu Ambasade SAD u BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu