Politika

"Spremni smo odgovoriti na ovo" Ambasada SAD se oglasila o Izbornom zakonu Srpske i rezoluciji o Srebrenici

Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u Republici Srpskoj osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH.

americka ambasada sad
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Saopštila je to Ambasada SAD u BiH.

Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju Republike Srpske od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu Republike Srpske još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Dejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije – naveli su iz Ambasade SAD.

Saopštili su i kako je za svaku osudu “neodgovorno negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske i drugih lidera iz Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i mitingu u Banjaluci”.

Pročitajte još

– Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH. U Srebrenici se 1995. godine desio genocid. To je više puta potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde – navode iz Ambasade SAD.

Ističu “da ništa što Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN”, prenose Nezavisne novine.

– Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. godine čini još važnijom – stoji u saopštenju Ambasade SAD.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu