Politika

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku

Narodna skupština ponovo će raspravljati o visokom predstavniku u BiH, ali ovaj put na posebnoj sjednici koju je tražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Posebna sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda ocjena rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, zakazana je za danas, i to manje od mjesec dana nakon što se u NSRS već raspravljalo o Valentinu Incku i tražilo od njega da podnese narodnim poslanicima svoj izvještaj o radu.

Najnoviji zahtjev za sjednicu posvećenu Incku već je otvorio raspravu u javnosti da li je ovako nešto zaista potrebno i u čemu je razlika između prethodne sjednice i ove nove, posebno ako se uzme u obzir da je zvaničan stav Srpske već godinama isti po tom pitanju, a to je da se OHR treba zatvoriti i da je visoki predstavnik nepotreban u BiH. Problem je, međutim, što se stav Srpske ne uvažava u zapadnim međunarodnim odnosima.

Politikanstvo ili ne

Osim javnosti, podjeljena su mišljenja i poslanika. Opozicija je već kritkovala to što se sjednica saziva na brzinu i bez prethodne konsultacije sa svim strankama, te smatraju da tema posebne sjednice služi za politikanstvo.

Podsjećaju da su poslanici prethodnog mjeseca na dnevnom redu imali tačku koja je glasila – Podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. godine. Nakon burne rasprave o radu visokog predstavnika poslanici su usvojili tri zaključka u kojima se traži da Incko podnese izvještaj o svom radu i da ga u roku od 90 dana dostavi NSRS na razmatranje.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je svoj najnoviji zahtjev za posebnom sjednicom obrazložio riječima da je “zbog najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH, koje jedine, prema odredbama Dejtonskog sporazuma, mogu da zatraže postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti“.

Dva kandidata

U čemu je razlika između ove sjednice u odnosu na prethodnu i koja je njena svrha, odnosno da li će ona nešto promijeniti?

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević smatra da je nova sjednica neophodna, jer se u poslednje vrijeme sve češće govori o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, te da trenutno postoje dva kandidata – Njemačke, Kristijan Šmit, i Kanade, Džozef Ingram.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– U tom kontekstu smatramo da je izuzetno važno da se čuje stav Republike Srpske po tom pitanju. Upravo to je razlog zašto je zatražena posebna sjednica NSRS – istakao je Kovačević.

Dodaje da će se o novom visokom predstavniku uskoro raspravljati u Savjetu bezbjednosti UN, te da je važno da prethodno postoji jasan stav Republike Srpske kao jedne od strana koje su potpisale Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Pročitajte još

– Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno definiše način na koji se bira visoki predstavnik. To ide na način da se strane koje su potpisnice Aneksa 10, između ostalih i Republika Srpska, usaglase i zatraže imenovanje visokog predstavnika. Republika Srpska ni na koji način nije tražila da bude izabran novi visoki predstavnik, pa samim tim njegov izbor nije u skladu s Dejtonom – istakao je Kovačević.

Bonska ovlaštenja

Navodi da se sjednicom, isto tako, želi upoznati međunarodna javnost na koji način su visoki predstavnici potpuno nelegalno djelovali u BiH sa izmišljenim bonskim ovlaštenjima, koja nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Na taj način su, kako kaže Kovačević, razgrađivali ustavni sistem BiH i nanosili direktnu štetu ustavnim ovlaštenjima Republike Srpske.

Ocjena opozicije kako je sazivanje posebne sjednice politikanstvo, Kovačević je nazvao sramnim.

– Nazivanje politikanstvom to što na najdirektniji mogući način branimo ustavna ovlaštenja Srpske jeste ustvari politikanstvo opozicije – istakao je Kovačević.

Dodaje da su visoki predstavnici donijeli na “hiljade odluka” koje su bile na štetu Srpske i na štetu ustavnog položaja Republike Srpske, kršeći Dejtonski mirovni sporazum i stvarajući unitarnu BiH po mjeri samo jednog od tri konstitutivna naroda.

Pročitajte još

– To je tema koja je od najvišeg mogućeg nacionalnog i državnog interesa za Republiku Srpsku i to nikako ne može biti politikanstvo – poručio je Kovačević.

Nešto drugo

On je istakao da ne treba miješati prošlu sjednicu i ovu što će se održati danas. Podsjetio je da se na prošloj raspravljalo o tome da je visoki predstavnik dužan da podnese izvještaj o svom radu NSRS, dok će današnja tema biti novi visoki predstavnik.

– Ovo sada je nešto potpuno drugo. Sada se govori o izboru novog visokog predstavnika i mi želimo jasno da damo do znanja da jedino što treba da se promijeni kada je u pitanju OHR jeste da se ta kancelarija konačno zatvori i da visoki predstavnik ode iz BiH, te da izabrani predstavnici naroda konačno preuzmu odgovornost za vođenje ove zemlje u svoje ruke – kategoričan je Kovačević.

Slabljenje Srpske

Predsjednik DNS Nenad Nešić ističe da je za ovu stranku politički i nacionalni interes Republike Srpske iznad partijskog interesa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da će DNS stav u vezi s današnjom sjednicom zauzeti nakon što čuju šta će Dodik reći poslanicima.

– Ako se za ovih mjesec dana desilo nešto što mi ne znamo, a o čemu bi Dodik želeo da nas informiše, onda trebamo da pokažemo političko i nacionalno jedinstvo i tu nema mjesta političkim igrarijama – ističe Nešić.

Međutim, kako dodaje on, ako poslanici ponovo treba da raspravljaju o onome o čemu su raspravljali prije mjesec dana, i ako je ovo još jedan ulazak u predizbornu godinu radi korištenja ovog pitanja u interesu vladajuće partije, onda to nije jačanje nego slabljene Srpske i zloupotreba NSRS, kako bi se skrenula pažnja s pitanja nabavke vakcina i loše ekonomske situacije.

– Vidjećemo šta nam ima reći Dodik i odrediti se u skladu s tim. Našu podršku će imati za sve ono što je u interesu Republike Srpske, ali isto tako nećemo biti igračka za bilo čije manipulacije – poručio je Nešić.

Šarović: Dodikova lažna predstava

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović smatra da je Narodna skupština Republike Srpske, nažalost, postala pozornica “samo za lažne predstave Milorada Dodika”.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Cjelokupna javnost se, ko zna više koliko puta, uvjerila da su ovakve, naručene sjednice, čisto zamajavanje pričama od kojih kasnije u pravilu nikada ne bude ništa, a mi u prevarama ne želimo i ne možemo učestvovati – istakao je Šarović.

Prihvati notifikacije