Društvo

SRPSKAINFO U MIGRANTSKOM KAMPU Improvizovali džamiju, imaju fast fud, ali im je OVO najdraže (FOTO)

Oko 400 do 450 migranata, muškaraca u dobi od 20 do 40 godina, uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Indije, smješteno je u improvizovanom kampu u Vučjaku kod Bihaća.

SRPSKAINFO U MIGRANTSKOM KAMPU Improvizovali džamiju, imaju fast fud, ali im je OVO najdraže (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da im je lako, nije, daleko su od grada, a u svom prebivalištu nemaju nijedan toalet, niti su priključeni na vodovod i elektromrežu.

Ipak, uz pomoć lokalnog Crvenog krsta uspjeli su da se organizuju, jer, vele živjeti se mora.

Tako su u jednom šatoru organizovali improvizovanu džamiju, gdje se mole. Istini za volju, na molitvi baš i nije bila neka gužva iako su skoro svi migranti smješteni u kampu po vjeroispovijesti muslimani.

Mnogo više pažnje privlači improvizovana prodavnica i fast fud, koji je na poljani ispred svog šatora “otvorio” Tarek Mansar iz Pakistana.

Tarek je u svojoj radnji i šef i masteršef, a prirema ukusnu paratu, tradicionalno indijsko- pakistansko jelo, slično našim palačinkama ili meksičkoj tortilji. Puni ih crvenim sosom od povrća i prodaje za marku po komadu.

Dok se jedni mole, a drugi jedu većina stanovnika kampa se kupa. Komunalci im redovno dovoze cisterne s vodom, a Crveni krst sapune i peškire, tako da je kupanje na julskoj vrelini ipak glavna zanimacija u kampu.