Kultura

SRPSKI KANDIDAT ZA "OSKARA" Trejler za film "Dara iz Jasenovca" na Jutjubu ima više od 18.000 pregleda

Prvi zvanični trejler za film "Dara iz Jasenovca", koji je objavila američka distributerska kuća "101 studio", moguće je pogledati na kanalu Jutjub, a u prvom danu prikazivanja bilježi već više od 18.000 pregleda.

SRPSKI KANDIDAT ZA "OSKARA" Trejler za film "Dara iz Jasenovca" na Jutjubu ima više od 18.000 pregleda
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

U trejleru, koji traje oko dva minuta i sadrži sekvence iz filma titlovane na engleski jezik, navodi se da je riječ o neispričanoj priči o brutalnim ubistvima Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.

Među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, u tumačenju glumca Marka Janketića, sa nožem “srbosjekom” na ruci.

Pročitajte još

U trejleru se ističe da je film baziran na istinitim događajima.

U propratnom tekstu ispod trejlera navodi se da je radnja filma, koji je režirao Predrag Antonijević, smještena u Hrvatsku 1940-tih godina, a priča priču mlade Dare koja se suočava sa hororom Holokausta nakon što su ona, njena majka i brat poslati u koncentracioni kompleks poznat kao Jasenovac.

Riječ je o zanemarenom dijelu istorije, kada su Jasenovcem upravljale fašističke ustaše koje su brutalno ubijale Jevreje, Srbe i Rome, što je uključivalo i mnogu djecu, istaknuto je u tekstu.

Film autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić kandidovan je za nagrade “Zlatni globus” i “Oskar”.

U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara.

Film su producirali Predrag Antonijević i Maksa Ćatović, podržala ga je Vlada Srbije, kao i Filmski centar Srbije.

Prihvati notifikacije