Kultura

"MORAMO DA RASVIJETLIMO MRAK IZ PROŠLOSTI" Scenaristkinja filma "Dara iz Jasnovca" o stradanju naroda Kozare

Svjesna sam da će biti raznih komentara, ali umjetničko djelo i ne treba da vas ostavi ravnodušnim, kaže scenaristkinja Nataša Drakulić.

"MORAMO DA RASVIJETLIMO MRAK IZ PROŠLOSTI" Scenaristkinja filma "Dara iz Jasnovca" o stradanju naroda Kozare
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

Prvim zvaničnim insertom igranog filma “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Gage Antonijevića zvanično je najavljen i početak distribucije u Americi 5. februara, kao i beogradske premijere zakazane za 22. april (datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac).

Ovo ostvarenje je i naš ovogodišnji predstavnik u trci za 93. Oskara, nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film ali i kandidat za nagradu Zlatni globus u svim kategorijama za koji ga je predložio američki distributer “101 Studios”. Ovo je prvo filmsko igrano ostvarenje koje otvara tabu temu o zloglasnom logoru Jasenovac.

Scenaristkinja Nataša Drakulić otkriva za Blic da ima informaciju da stranci koji su odgledali ovaj film reaguju emotivno i čistog srca.

– Ono što je najvažnije jeste što su saznali za to ogromno stradanje naroda koje se dogodilo na tom prostoru. Pravi život filma tek predstoji, američka distribucija kreće od 5. februara, poslije i svjetska. Ovo, bez obzira na tešku tematiku, nije film mržnje. Svjesna sam da će biti raznih komentara, ali umjetničko djelo i ne treba da vas ostavi ravnodušnim.

Podsjetimo da je decembra prošle godine distributerska kuća “Studio 101” zaključila ugovor o svjetskim pravima za film “Dara iz Jasenovca”. Tada je član Izvršnog odbora pomenutog studija Ron Burkle, između ostalog, rekao da je godinama izuzetno pratio i poštovao rad našeg proslavljenog reditelja.

– Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Vjerujem da će publika cjeniti umješnost koja je kroz oči malog djeteta ispričala ovu ubjedljivu priču – naglasio je Ron Burkle.

Pročitajte još

Istorijska drama se osvrće na period 1942. godine, kada poslije velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gdje djeca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gdje ih surovo ubijaju. Priča “Dara iz Jasenovca” je prikaz sudbine samo jednog djeteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Ovaj film je krenuo svoj put na Kosovu, u Gračanici. Gledaoci koji su bili u prilici da pogledaju “Daru iz Jasenovca” su bili prepuni utisaka, ali i neskrivenih emocija.

FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

– Čula sam potresne komentare. Kao ni za stvaranje, ovo nije lak film ni za gledanje. Ali je bio potreban. I uvijek ponavljam da se nadam da neće biti jedini film na tu temu. Život mora dalje da ide, ali ako ne rasvetlimo mrak prošlosti, rizikujemo i budućnost. Istorija na našim područjima je nažalost to već pokazala. Da smo više znali i više se svi suočili sa onim što je bilo, možda je sve moglo da bude drugačije – naglašava scenaristkinja.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, koja je kandidovana za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima, a osim nje u ovoj istorijskoj drami igraju i Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Anja Stanić Ilić, Željko Erkić, Goran Jokić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović…. Ali najvažnije uloge nose djeca Kozare, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije