Politika

Srpsko jedinstvo u Narodnoj skupštini: Da li je opozicija našla recept za Dodikove "zamke"

Narodna skupština Republike Srpske u petak je, skoro jednoglasno, podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović kojim se nedavni zaključak Predsjedništva BiH, koji je inicirao Denis Bećirović, proglašava veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

NARODNA SKUPŠTINA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RINGIER

Iako je bilo očekivano da će veto Cvijanovićeve dobiti dvotrećinsku podršku poslanika u parlamentu Srpske, budući da su osim predstavnika vladajućih stranaka svoju podršku vetu još ranije najavili i poslanici SDS, svojevrsno iznenađenje predstavljalo je to da su i ostale stranke opozicije, PDP, Narodni front i Lista “Za pravdu i red”, takođe zauzele isti stav.

Posebno iz razloga što na nekim ranijim posebnim sjednicama Narodne skupštine, kada se, prema tvrdnjama predstavnika aktuelne vlasti, takođe odlučivalo o “krucijalnim temama” za Srpsku, brojni opozicionari nisu željeli da glasaju ili su, jednostavno, bojkotovali izjašnjavanje o tim temama.

“Vin-vin” situacija

Komunikolog Mladen Bubonjić nedavno je za Srpskainfo ocijenio da su posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske već dugo postale poligon za “jačanje mišića” vlasti u Srpskoj, odnosno da je opozicija, kako god se ponašala, unaprijed bila osuđena na poraz.

– Ako odbiju da u tome učestvuju, to se iskoristi da ih vladajući nazovu izdajnicima i plaćenicima. Vladajući su na tim sjednicama uvijek u “vin-vin” situaciji. Doslovno ne mogu da izgube. Ako opozicija odustane ili bojkotuje glasanje, uvijek ih mogu optužiti da su izdajnici, a ako glasaju, daju legitimitet vlastima – zaključio je Bubonjić.

Komentarišući za Srpskainfo to što su sve opozicione partije na posljednjoj posebnoj sjednici stale iza zahtjeva Željke Cvijanović o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog interesa, politički analitičar Velizar Antić slaže se s konstatacijama da su opozicionari ranije redovno upadali u zamku koju im je pripremala vlast.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Tačno je da su sve posebne sjednice do sada išle na varijantu da su u suštini predstavljale “vin-vin” poziciju za vlast, jer su dovodile u takvu situaciju opoziciju da ukoliko glasa za to što su tražili Milorad Dodik ili Željka Cvijanović, kod svog biračkog tijela izazvaće sumnju da su se približili vlasti. Ukoliko pak ne glasaju, biće optuženi da su izdajnici. Međutim, mislim da je opozicija negdje uspjela, iako im je trebalo previše vremena, da nađe pravi odgovor na tu priču i politiku koju im servira Milorad Dodik – kaže Antić.

Pročitajte još

Od teme do teme

Dodaje da, prema njegovom mišljenju, opozicionari u Narodnoj skupštini RS sada zaista idu “od teme do teme”, odnosno da od konkretne situacije odlučuju da li će podržati ili neće to što od njih traže predstavnici vlasti.

– Prije svega, da li je to zaista prava zaštita vitalnog interesa Republike Srpske, što u svakom slučaju treba da podrže, ili se pak radi o nekoj Dodikovoj dnevnopolitičkoj igri. Mislim da su to trebali od početka da nametnu kao svoj stav, odnosno da sve ono što zaista jeste interes Republike Srpske treba da podrže, kao i da s tim izađu pred svoje birače i da im objasne da je to zaista u interesu Srpske. S druge strane, potrebno je da kad vide da se taj vitalni nacionalni interes zloupotrebljava od strane vlasti, da ne dozvole da uđu u tu igru, da jasno kažu da to zaista nije vitalni interes i da neće podržati bilo čije dnevnopolitičke igre. Zbog toga je ovo, što se tiče najnovije posebne sjednice, u suštini dobro završeno. Mislim da je opozicija konačno našla neku vrstu pravog odgovora na tu priču – zaključuje Antić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu