Društvo

SRPSKOJ PRIPADA 400.000 DOZA "Ne znamo ni koja će nam vakcina stići, ni kada"

Zdravstvene institucije u Srpskoj još ne znaju kada će stići naručene vakcine protiv virusa korona, niti koja će nam tačno vakcina biti isporučena.

SRPSKOJ PRIPADA 400.000 DOZA "Ne znamo ni koja će nam vakcina stići, ni kada"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Srbiju je danas stigao prvi kontigent Fajzerove vakcine protiv virusa korona, sa 4.800 komada vakcina. To je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Šta je, međutim sa 1,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa koje je BiH poručila putem Globalne alijanse za vakcine, sa kojiom je potpisan ugovor još u septembru?

Pročitajte još

– Što se tiče samog termina isporuke, ali i koja je vakcina je u pitanju, to možemo saznati tek kada nam Globalna alijansa dostavi podatke o vakcini koja bude dostupna i na koji će način ona biti isporučivana, što sve zavisi od vrste vakcine i načina na koji se čuva – rekao je danas direktor Instituta za javno zdrastvo RS Branislav Zeljković, odgovarajući na novinarsko pitanje o vakcini protiv virusa korona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Po tom ugovoru, Srpskoj pripada 400.000 doza vakcine, za 200.000 stanovnika. Vakcinacija će biti dobrovoljna.

– Sredstva je obezbijedila Vlada RS kroz budžet. Doze nisu za komercijalne svrhe već za najrizičnije populacije, za koje je procijenjeno da su prioritet, da je potrebno da se prve vakcinišu, a to su građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici i zdravstveni radnici- kaže Zeljković.

Pitali smo Zeljkovića i kada će stići 13.500 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, obećana donacija iz Srbije, međutim ni tu još nema novih detalja.

– Vakcina treba da stigne u narednom periodu, očekujemo još informacije u vezi logistike i sistema transporta u RS. Čim budemo imali te informacije obavijestićemo javnost na koji način građani mogu da pristupe vakcinaciji – rekao je direktor Instituta, dodajući da će vakcine protiv gripa biti besplatne.