Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTA ĆE BITI SA RUDARIMA? U rudnicima viška skoro 3.000 radnika

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević rekao je juče u Sarajevu da “Elektroprivreda” podržava zahtjev Vlade FBiH za uvođenje moratorija na zapošljavanje u rudnicima.

Ima otpremnina

On je pojasnio da ova državna firma ostaje pri stavu da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restrukturiranju, pogotovo što se ranijih godina gomilao broj radnika.

– Rudnici moraju odmah ostvariti plan reorganizacije. Treba vidjeti koji je to optimalan broj radnika potreban za rad, a višak radnika riješiti na odgovarajući način, kroz jedan vid otpremnina – rekao je Jašarević.

Utvrdio je da o izradi plana reorganizacije mnogo toga zavisi, pa i činjenica koliko je radnika zaposlenih u koncernu EPBiH viška.

Prema riječima ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, Vlada FBiH neće dozvoliti sindikatima da biraju upravne i nadzorne odbore u rudnicima te dodao da će biti smijenjeni svi oni direktori rudnika koji su poslovali negativno, ali i oni „koji misle da su poslovali pozitivno“.

– Nema više gomilanja viška radnika kao ranije. To se mora zaustaviti. Rudnici s „Elektroprivredom BiH“ trebaju u roku od 60 dana napraviti transparentan plan reorganizacije – naglasio je juče Džindić.

Jasan plan

Nezvanično saznaje Avaz da je upravo transparentan plan organizacije i sporan, jer se „krije“ koliko je viška zaposlenih u sedam rudnika Koncerna EPBiH. Godinama se gomilao broj bespotrebnih radnika, što sada dolazi na naplatu. Većinom je riječ o radnicima u administraciji, a Uprava EPBiH svjesno je zatvarala oči.

– Sve se to sada krije, zbog toga se i traži hitna reorganizacija. Imamo neke paušalne procjene da je višak čak 30 odsto zaposlenih u koncernu EPBiH – kaže izvor iz Vlade FBiH.

Husić: Niko neće na ulicu

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika rudara FBiH, rekao je da je  s Vladom usaglašen stav o primjeni Kolektivnog ugovora do potpisivanja novog.

– Treba odmah do kraja sjednice riješiti i pitanje nove Uprave Rudnika Zenica. Mi tražimo da svi rudnici u FBiH normalno funkcionisanju. Ali, nećemo dozvoliti da bilo koji rudar ostane na ulici – rekao je Husić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO