Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RUDARI DANAS PRED VLADOM FBiH Već peti dan kako su pogoni zaustavljeni

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Nezadovoljni rudari okupiće se danas u 10 časova pred sjedištem Vlade FBiH u znak protesta protiv zaključaka donesenih na sastanku s predstavnicima ove institucije. Kažu da sastanak s čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja.

Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar, a očekuju da će rudari u Brezi i Zenici imati podršku i drugih rudnika u koncernu Elektroprivrede.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju sići u jamu. Zbog neizmirenih poreza i doprinosa račun preduzeća je blokiran, kao i račun rudnika Breza.

Rudari zahtijevaju razgovor socijalnih partnera, a ako ga ne bude, kreću u generalni štrajk u svim rudnicima u FBiH. Dotad očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose. Uz sve to zbog odluke Poreske uprave FBiH o blokadi računa nije im isplaćena naknada za topli obrok,

Na današnjim protestima u Sarajevu očekuje se 500 rudara.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO